Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


БАНЧАН – КУЛИНАРНО ИЗОБИЛИЕ ПО КОРЕЙСКИ

27.05.2020
Банчан

Банчан е названието на различни закуски и салати в корейската кухня, често наричани „странични ястия“, които се сервират в малки чинии като гарнитура към основното ястие и ориза.

Основната маса за хранене, наречена "Bansang", обикновено се състои от бап (варен ориз), гук или танг (супа), гочуанг или ганянг (сосове), чиге (рагу) и кимчи (ферментирали зеленчуци).

В центъра на масата се сервира основното средно ястие, например калби (телешки ребра на грил) или булгоги (вид барбекю), и малък гювеч от чиге, а всеки от хранещите се има пред себе своя собствена купа с ориз и супа. Според корейския обичай най-важните и влиятелни хора на масата започват храненето първи. Банчан се сервира на малки порции, за да се консумират изцяло по време на хранене и колкото по-голям е техният брой, толкова по-официално е яденето. Корейската провинция Чола-до е особено известна с това, че там се сервират множество видове банчани при всяко хранене

Думата банчан се използва както в единствено число, така и в множествено число. Най-известният банчан в корейската кухня е пикантното ястие кимчи, най-популярното в света корейско ястие.

Кимчи е набор от ферментирали зеленчуци, обикновено китайско зеле, подправено с люти чушки и сол. Това е основният банчан на корейската стандартна кухня. Някои корейци не смятат за пълноценно храненето, ако няма кимчи.

Други елементи на банчан са:

Nabak Kimchi - същото зеле, но по-твърдо и не толкова пикантно. Сервира се плаващо в розова вода.

Dongchimi - различни зеленчуци в чиста вода. Кимчитата набаккимчи и донгчими се наричат ​​мулкимчи, буквално „водни кимчи“.

Kkakdugi

Kkakdugi - блокчета от му (японска ряпа) в сос от червени люти чушки.

Oi sobagi - краставици, които са леко сварени и след това мариновани в пикантен сос.

Намул са зеленчуци, приготвени на пара, мариновани или като цяло се сотят със сусамово масло, сол, оцет, смлян  чесън, зелен лук и соев сос.

Kongnamul - кълнове от пресен боб със сусамово олио.

Sigeumchi-namul  - леко сварен спанак, подправен със сусамово олио, чесън и соев сос.

Miyeok-muchim - уакаме (ядивни водорасли), някои семена) със сладък оцет и сол.

Musaengchae / Muchae  - сладка маринована репичка "юфка", понякога с чили на прах.

Gosari-namul  - пържен папрат на име орел.

Jorim - напоена храна като подправка.

Dubu-jorim  - накиснато сирене тофу в соев сос, капка сусамово масло, смлян чесън и нарязан зелен лук.

Jang-jorim – кравешко месо (сърцето е най- широко използваният орган), напоена в соев сос, по желание с варени яйца.

Jjim

Jjim – задушени ястия

Gyeran-jjim  – разбити и приготвени на пара яйца. Обикновено се ядат с лъжица.

Buchimgae (малки пържени ястия) и Jeon (ястия, приготвени в тиган)

Pajeon - палачинка със зелен лук. Могат да се правят и с яйца и лук.

Kimchijeon  - тънки палачинки с силно втвърдено кимчи.

Gamjajeon  - картофени палачинки

Japchae - може да се сервира като ястие самостоятелно или като банчан.

Салата Gamja  - картофена салата в корейски стил с ябълки и морковиСмята се, че Банчан датира от времето на будисткото влияние, около средата на периода на Трите корейски царства (приблизително 100 г. пр.н.е. - 500 г. сл. Хр.). Поради будисткото влияние яденето на месо е временно забранено в царствата. В следствие на това в корейската кухня е положено началото на богата традиция на вегетариански ястия. По-специално в кралските дворове биват разработени множество варианти за съставяне и сервиране на вегетариански ястия по сложен и привлекателен начин. По опростена вегетарианска кухня се развива при по-бедните слоеве на населението. 

С монголското нашествие в Корея падат както забраната за месни ястия, така и забраната за жертвоприношенията на животни в конфуцианскиата церемония Джеса(Jesa), провеждана в Корея, която е свързана с почитане на мъртвите предци – по-точно към техните духове – с помощта на определени ритуали. 

Отличителна характеристика на корейската маса за хранене е изискването всичките ястия да се поднесат едновременно, а не едно след друго. Традиционното меню изисква голям брой от ястия, тази кулининарна щедрост е особено типична за корейската кухня.

Корейското подреждане на масата за хранене се основава на сложен исторически замисъл. Класическата корейска маса е кръгла, тя символизира Слънцето и добродетелите на Янг, докато нейните четири крака, които сочат надолу, обозначават добродетелите на Ин, свойствени на Земята.

Банчан

Подреждането и представянето на ястията води своя произход от династията Чосон. През тази епоха социалното положение на хората е определяла броя на сервираните ястия. По-голям брой ястия са се сервирали на масата на хора с висок социален статус, а на масата на хора от социалните низини – по-малък брой. Това е оказало влияние и върху съвременното поднасяне на ястията на корейската маса.

Традиционното подреждане на масата се определя от това какво е основното ястие, с изключение на храненето по вере на празнични събития. По време на семейни празненства се консумират необичайни и тържествени ястия. Корейският начин на сервиране изисква всички ястия на масата да се допъллват взаимно, което позволява да се постигне хармония на хранително-вкусовия асортимент и гарантира здравословно и питателно хранене.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net