Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


АСТРОНОМИЧЕСКИЯТ ЧАСОВНИК В ОЛОМОУЦ

23.05.2020

Астрономическият часовник, монтиран на северната стена на кметството в моравския град Оломоуц, Източна Чехия, е уникален по рода си, тъй като съвместява елементи от различни стилове и епохи.

Стрелките на часовника са разположен на североизточната фасада на кметството. Сводестата ниша е висока приблизително 14 метра. Долният циферблат представлява земната сфера и показва минутите, часовете, дните, месеците, годините и фазите на Луната. Календарът под часовника указва дните на чешките светци и важните дни на комунистическия режим, като, например, рождените дни на Сталин и чехословашкия комунистически лидер Клемент Готвалд. Горният циферблат представлява небесната сфера и показва карта на звездите, слънцето, земята и планетите на фона на зодиака.

Оломоуцкият астрономически часовник

Обедният час се обявява от месингов петел, след което фигури на миньор, пекар, служител, волейболист, автомобилен механик и фабричен работник парадират пред прозорците на астрономическия часовник в продължение на седем минути.

Главната фасада е заобиколена от мозайка, изобразяваща словашкия и чешкия (моравски) народен обичай, наричан Кралска езда и "шествие на девойки", работник, който държи гаечен ключ и фармацевт, който държи светкавица. Около периметъра на нишата има мозаечни алегорични изображения на дванадесетте сезона и двата традиционни празника. 

Шестнадесетте камбани са отляти през 1898 г. Според оригиналния дизайн карильонът (комплект от църковни камбани) трябвало да възпроизведе  Интернационала. Но вместо това всеки ден по обяд часовникът свири три народни песни: Daleká, šeroká cesta přes Holomóc, Vrbe jož se zelenajó, и Za Náměšťó na kopečko hadajó se o děvečko.

Първото „безспорно“ споменаване на астрономическия часовник е от 1519 г., но според легенда той е построен между 1419 и 1422 г. Исторически документирани са часовникарят Ханс Пол, който ремонтира астрономическия часовник през 1770-те, и Павел Фабрициус , създателят на уникална планисфера с диаметър 146 см.

Оломоуцкият часовник е преустройван няколко пъти през цялата си история и оборудван с няколко движещи се фигурки, сред които Свети Вацлав, Свети Георги на коня си и змея, и Тримата източни мъдреци, яхнали камили. По-късно там е поставен ерцгерцог Рудолф от Хабсбург и свещеник с чудовище.

Часовникът трябва да се навива на ръка всеки друг ден. През 1800 г. часовникът спира в продължение на единадесет години. Едва след временни ремонти той работи отново до 1898 г.

През 1926 г. часовникът е украсен от видния художник Яно Кьолер, когато портретът на Мария Тереза ​​е заменен с алегорично изобразяване на моравската земя като символ на новата чешка администрация. 

Часовникът е повреден от граната през май 1945 г., в последните дни на Втората световна война от войници на германската армия. Възстановен е в първоначалния си вид през 1926 г., но е напълно променен през 1955 г. от Карел Сволински  в стил социалистическия реализъм. Церемонията по въвеждането в експлоатация се състои в присъствието на чехословашки комунистически лидери на 9 май 1955 г.

Реконструкция на облика на астрономическия часовник Оломоук преди разрушаването във Втората световна война (платно, поставено за един ден, върху днешната форма на астрономическия часовник)

Легендата за създаването на часовника

В началото на XV век часовникарят Антонин Пол, живеещ в Оломоуц, получава заповед от Общинския съвет на града да направи голям часовник. Въпреки това той дълго време не започвал работа, докато веднъж не го спохожда странен сън, където му се явява формата на новия часовник. Едва тогава Антонин се захванал за работа и изработил астрономическия часовник.

Астрономическият часовник бива завършен през пролетта на 1422 г. Общинският съвет и жителите на Оломоуц приемат ентусиазирано астрономическия часовник и часовникарят е богато възнаграден. Няколко години по-късно обаче към него се обръща ректорът на Виенския университет с искане да се изгради същия астрономически часовник във Виена. Съветниците от Оломоук обаче в желанието си да му попречат да работи за друг град, го заплашват с наказание. Часовникарят обаче игнорира заплахата, затова градските съветници го ослепяват.

След няколко години Антонин си отмъщава. Той отива с кмета до астрономическия часовник и неочаквано спира работата на устройството, така че тежестта на часовника се откъсва и убива кмета. Часовникарят умира скоро след това.

Тази древна легенда не е оригинална, а е пренесена в Оломоуц от Прага, откъдето пък е взета от Нюрнберг или други германски градове.  Няма доказателства, които да предполагат, че астрономическият часовник е построен в началото на XV век. Вероятно не преди това, защото в противен случай такава важна техническа и астрономическа работа със сигурност би оцеляла поне в едно писмено споменаване. И ако не в Оломоуц, то в друг град от околността.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net