Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-СТАРАТА КЕРАМИЧНА СКУЛПТУРА В СВЕТА

03.02.2019

Изследванията сочат, че Вестонишката Венера е изработена между 29000 и 25000 г. пр.н.е. Открита е на дълбочина 549 метра, в подножието на хълма Девин, южно от град Бърно, днешна Чехия.

Представлява статуетка на гола женска фигура и е намерена на 13 юли 1925 г в палеолитното находище в село Долни Вестонице, в областта Моравия, по онова време част от Чехословакия.

Това е най-старата известна керамична скулптура в света. Височината на фигурката е 111 мм, 43 мм широчина.Статуетката следва общата форма на другите фигури на Венера: изключително големи гърди, корем и бедра, може би символи на плодородието, относително малка глава и малък детайл върху останалата част от тялото.

В допълнение към фигурата на Вестонишката Венера са открити фигури на животни - мечка, лъв, мамут, кон, лисица, носорог и бухал - и повече от 2000 топки от изпечената глина.

Фигурката е била открита в слой от пепел, разделена на две части.

При томографическо изследване на статуетката е открит древен пръстов отпечатък на дете между 7 и 15 години, което я е държало в ръка, преди да бъде изпечена.

Статуетката е била експонирана в Моравския музей в Бърно, но сега е съхранявана при специални условия и е рядко достъпна за обществеността, обикновено като част от пътуващи изложби из страната.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |