Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЧОВЕК С БОЛКИ В ГЪРБА УСТАНОВИ, ЧЕ ИМА ТРИ БЪБРЕКА

07.05.2020

Наличието на три бъбрека е рядкост, като в медицинската литература са регистрирани по-малко от 100 случая.

Когато бразилец отишъл на преглед, оплаквайки се от болки в долната част на гърба, лекарите били много изненадани: те откриват, че мъжът има не два, а три бъбрека - много рядко състояние.

За да разберат причината за силната болка на 38-годишния мъж, лекарите в болница в Сао Пауло, Бразилия, го подлагат на преглед със скенер, според доклад на случая, публикуван на 6 май в The New England Journal of Medicine (NEJM).

Сканирането показва, че мъжът има херния. Но не само хернията привлича вниманието на лекарите. Те откриват, че мъжът има необичайна анатомична особеност. Вместо обичайните два бъбрека, мъжът имал три: нормално изглеждащ бъбрек от лявата страна и два свързани бъбрека, разположени близо до таза, се казва в доклада.

Мъжът не е имал симптоми на бъбречен проблем и органите изглеждали нормално работещи.

Обикновено всеки бъбрек е свързан с пикочния мехур чрез един канал, наречен уретер. В случая на мъжа един от бъбреците е бил директно свързан с пикочния мехур чрез уретер. Уретера на другия тазов бъбрек обаче се е присъединил към уретера на нормалния ляв страничен бъбрек, преди да влезе в пикочния мехур.

Случаите на хора с три бъбрека са рядкост, като в медицинската литература са регистрирани по-малко от 100 случая, според доклад от 2013 г. за подобен случай, публикуван в Internet Journal of Radiology. Смята се, че състоянието възниква по време на ембрионално развитие, когато структурата, която обикновено образува един бъбрек, се разделя на две.

Тъй като състоянието най-често не причинява симптоми, хората обикновено не знаят, че имат три бъбрека, освен ако не разберат случайно чрез несвързани медицински прегледи.


 Ваньо Янков