Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ТОРТАТА „ДЪЖДОВНА КАПКА“

05.05.2020
Торта „Дъждовна капка“ , сервирана с куромицу и соево брашно.

Тортата, наречена дъждовна капка, е десерт, приготвен от минерална вода и агар-агар. 

Формата на тази торта наподобява капка дъжд. Приготвена е за първи път в Япония през 2014 г., а след това става популярна в целия свят.

Първоначално тази торта е била известна като mizu shingen mochi (水 信玄 餅). Направена е за първи път от компанията Kinseiken Seika в префектура Яманаши близо до Токио, Япония през 2014 г. Mizu (水) означава вода, а шинген мочи (信玄 餅) е вид лепкав ориз (мочи), произведен от компанията Kinseikan Seika. Преди 2013 г. създателят на тортата решава да проучат различни идеи за приготвяне на ядлива вода. Тази торта става сензация и хората предприемат специални пътувания само за да я вкусят.Тортата е представена за първи път в Ню Йорк, САЩ, на изложението за храни в Сморгасбург през април 2016 г. Скоро ястието започва да се предлага в други градове за кратък период от време, включително в Лондон, по-специално в ресторант Yamagoya, където собственикът на ресторанта в продължение на четири месеца разработва своя версия на тортата. 

В това ястие практически липсват калории. Водата в оригиналното версия на тортата идва от връх Кайкома, издигащ се в южните японски Алпи, и е описана като притежаваща сладък вкус. Агар-агар е вегетарианска / веганска алтернатива на желатина, който се произвежда по пътя на екстракцията на червени и кафяви водорасли, растящи в морски и океански води. След се нагряее, се формира и се охлажда. Сироп, приличащ на меласа (тъмен гъст сироп), наречен куромицу, и соево брашно, наречено кинако, се използват като подправки. Десертът, който в голямата си част е безвкусен, се топи и трябва да се консумира веднага, тъй като ще се изпари след тридесет минути. Тортата „дъждовна капка“ се продава и в комплекти за домашно приготвяне.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net