Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОЛКО СА ХОРАТА УБИТИ ОТ МЕТЕОРИТИ

27.04.2020

В архивите на Османската империя е открито първото документирано доказателство за човешка смърт, причинена от метеорит.

Много легенди за това, как метеорит пада от небето и убива човек, са достигнали до нас от далечното минало. Те обаче нямат надеждно документални доказателства. В наши дни, въпреки множество подобни заглавия в медиите - не е документирано нито едно „убийство от метеорит“.

Най-известният от тези инциденти е падането на малък метеорит, който през 1954 г. пробива покрива на къща в Алабама и рикоширайки, причинява синини на човек.

През 2016 г. странна смърт на човек в Индия е била свързана с метеорит, но по-късно се оказало, че кратерът на мястото на смъртта се е образувал в резултат на използване на взривно устройство. И въпреки че падане на метеорити постоянно се регистрира по цялата Земя - от Русия до Австралия и Куба - не е документиран нито един смъртен случай.

Нова статия, публикувана в списанието Meteoritics & Planetary Science, все пак може да посочи такава жертва. „Открихме първите доказателства за метеорит, който е убил човек и е парализирал друг на 22 август 1888 г. в Сюлеймани, Ирак“, пишат авторите на публикацията. Свидетелствата са три записа, открити в държавния архив на президента на Турция (по това време тази територия принадлежи на Османската империя).

Една от бележките е съставена от местен служител и съобщава, че смъртоносният метеорит е един от няколкото, които са паднали в интервал от около 10 минути. В записите се съобщава за „огнени топки“, падащи от небето от северозападна посока. Отбелязва се, че тяхното падане е довело не само до човешка смърт, но е причинило и щети на местните селски стопанства. Интересно е, че към една от бележките е прикрепена малка проба от метеорита.

Професорът от американския университет Тулан Стивън Нелсън изчислява, че вероятността да загине човек от метеорит е около 1 на 1,6 милиона. За сравнение той оценява вероятността да станете жертва на автомобилна катастрофа на 1 на 90, да загинете в пожар - 1 на 250, да бъдете поразени от мълния - 1 на 135 000.

Не е изненадващо, че случаите на метеорити убийци са изключително редки, а древният жител на Османската империя се е оказал един от малкото ... "късметлии".


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |