Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НА ЖИВО: В ГНЕЗДОТО НА СОКОЛИТЕ

18.04.2020

На комина на инсталация за преработване на отпадъци в Цюрих живеят птици, чийто живот можете да наблюдавате денонощно. Видео камерите са инсталирани така, че животните да не бъдат смущавани.

Може да наблюдавате пернатите приятели на следните адреси: поглед отвън и поглед вътре

Къщичката за птици е изградена и се поддържа от Службата за паркове и открити площи, към отдела за Градско благоустройство и управление на отпадъците в швейцарския град Цюрих. Видео камерите, поставени във вътрешното помещение и отвън, се радват на голям зрителски интерес, който понякога се оказва съдбоносен за съдбата на пернатите обитатели.

Коминът, където е монтирана къщичката за птици.

Така например, преди три години, къщичката се е обитавала от семейство керкенези (птици от семейство Соколови) и техните 6 новоизлюпени пиленца. Един ден наблюдаващи живота им граждани забелязали, че родителите от два дена не са се връщали при малките соколчета. Имало реална опасност пиленцата да загинат от глад. След като сигнализирали на Службата за паркове и открити площи, за да ги спаси, техен служител се изкачил до къщичката и успял да улови четири от малките соколчета. Другите две скочили от страх, но скоро били намерени невредими.

За изненада на наблюдаващите видео камерите, същия ден родителите на малките соколчета се прибрали, но вече било късно пиленцата да бъдат върнати в къщичката. Имало реална опасност те да бъдат отхвърлени от родителите керкенези. Малките соколчета били отгледани отделно от техните родители и месец след това благополучно пуснати в природата.


 Илиана Джагова и Ваньо Янков