Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
НАЙ-БЛИЗКАТА ЗВЕЗДНА ЯСЛА

12.04.2020
Мъглявината Орион

Мъглявината Орион, позната още като M42 и NGC 1976, е разположена в съзвездието Орион. Намира се на около 1300 светлинни години от Слънцето и е най-близкият до нас регион с активно звездообразуване.

Едва ли има друг космически обект с толкова зрелищни снимки, както мъглявината М42. Това, което се вижда с просто око като бледо светлинно петно ​​в меча на небесния ловец Орион, се появява в телескопите като великолепно и цветно произведение на изкуството. Мъглявината Орион е осветена от сиянието на около 5000 млади звезди, които непрекъснато се зараждат в нея.

Карта на съзвездието Орион.

Поради нейната близост до Земята, мъглявината Орион е един от най-изучаваните обекти на небето. Там можем да наблюдаваме в детайли динамични процеси, като формирането на млади звездни и планетни системи и динамиката на междузвездните газово-прахови облаци.Въпреки дългата си история на наблюдение, мъглявината Орион все още изненадва и до днес. Преди няколко години астрономите откриха, че в гъстите облаци газ и прах очевидно е скрита черна дупка. Гравитацията й кара звездите около нея да се движат по-бързо, отколкото може да се обясни само с видимата маса в този регион.

Освен това изследователите са открили, че тази звездна люлка не създава само масивни звезди, но и изненадващ брой обекти с ниска маса, наречени кафяви джуджета. Те са считани от астрономите за „неуспешни звезди“, тъй като тяхната маса не е достатъчна, за да предизвика термоядрен процес и да запали звездната светлина.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |