Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-СТАРИЯТ ЕЖЕДНЕВНИК В СВЕТА

03.04.2020

Винер Цайтунг (Wiener Zeitung) се издава от 1703 г. и е най-старият ежедневен вестник в света, който съществува и до днес.

От пандемиите до вътрешните проблеми в монархията - вече всеки може да прочете онлайн оригиналните статии за събития, случили се през последните 300 години. На 8 август 1703 г. се появява първото издание на Виенски диариум (Wien[n]erische Diarium). През 1780 г. вестникът получава името Винер Цайтунг (Wiener Zeitung), което носи и до днес.

Фактът, че всички издания са запазени, прави Wiener Zeitung исторически източник с особена стойност. Споменават се много исторически събития и хора, както и могат да се проследят промените в езика и развитието на журналистиката в продължение на повече от 300 г. Това прави ежедневника важен източник на информация за множество въпроси от хуманитарните науки. По тази причина изследователи от Австрийската академия на науките (ААН) са си поставили за цел да направят текстовете по-лесни за четене и достъпни за широката общественост.

В продължение на три години Клаудия Реш и Анна Мадер-Кратки от ААН са дигитализирали повече от 300 издания на вестника от 18-ти век, като са ги окомплектовали в подходяща форма за онлайн достъп. При дигитализирането на вестниците е използвана технология за самообучение, така нареченото „ръкописно разпознаване на текст“, която разчита съдържанието на оригиналите с точност до 99,7%.

Готовите за четене и изследване издания на вестника можете да намерите на този адрес.


 Ваньо Янков