Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ВОЯДЖЪР 2 СЕ САМОИЗКЛЮЧИ

27.03.2020
Космическата сонда Вояджър 2

Захранването на междузвездната космическа сонда Вояджър 2 беше претоварено след неизправност, което доведе до автоматично изключване на всички научни инструменти.

Понастоящем учените от НАСА опитват всичко, за да нормализират работата на малката сонда.

Двете космически сонди Вояджър 1 и Вояджър 2 напуснаха Земята през 1977 г. и оттогава пътуват в Космоса в името на науката. След като изпращат към Земята безброй спиращи дъха снимки на външните планети и техните луни, сондите продължават да пътуват в космоса с около 62 140 километра в час. През 2013 г. Вояджър 1 беше първият създаден от човека обект, който напусна слънчевата система и премина в междузвездното пространство. Вояджър 2 последва сестра си около пет години по-късно. Оттогава и двете сонди изпращат безценни научни данни от космическа област, до която хората може би никога няма да достигнат.

Но сега от Вояджър 2 пристигат лоши новини: след неизправност сондата е изключила различни системи и все още не е ясно дали учените от НАСА ще могат да ги стартират отново. Космическият апарат трябваше да се завърти на 360 градуса на 25 януари. Тази маневра е била предназначена да калибрира един от научните инструменти - магнитометъра. Това обаче е довело до фатална неизправност, както съобщава НАСА. Известно е, че е имало забавяне на въртенето, поради което две системи с доста голяма консумация на енергия са функционирали едновременно. Това вероятно е претоварило захранването и софтуерът на Вояджър 2 автоматично е изключил всички научни инструменти от съображения за безопасност. Около три дни по-късно, на 18 януари 2020 г., учените отново са успели да включат един от научните измервателни уреди - обаче все още няма данни изпратени до Земята.

Голямото разстояние между сондата и земята е допълнителен проблем. Инструкциите пътуват към сондата около 17 часа и отговорът - още толкова време. За да получават обратна информация за изпратена команда, учените трябва да чакат 34 часа всеки път.

Надяваме се, че специалистите ще успеят да активират тази наистина специална сонда. В противен случай остават само данните, които Вояджър 1 предава от междузвездното пространство към Земята.

Златната плоча, пътуваща с двете сонди, съдържаща и българската песен „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска.

Но дори и в това състояние Вояджър 2 все още изпълнява важна задача. Ако случайно не се сблъска с друг обект, той все още може да пътува в продължение на хиляди години, транспортирайки Златната плоча - запис на данни със съобщения на човечеството до извънземните, включително и прекрасната българска песен „Излел е Делю хайдутин“. Възможно е един ден, когато умиращото Слънце отдавна е унищожило Земята, тази плоча да е последната следа останала от човечеството.


 Ваньо Янков