Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

23.03.2020

Алкохолът отслабва имунната система, но сънят и какаото въздействат положително.

Сънят укрепва имунитета

През 2015 г. в една от лабораториите на Калифорнийския университет в Сан Диего учените изследват реакцията от заразяване с риновирус на 164 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години. Резултатите показват, че най-тежко протича болестта при тези участници, които през последната седмица са спали по-малко от пет часа на ден. Тези участници в експеримента, чиято нощна почивка е била седем до девет часа, остананали здрави, въпреки инфекцията. Според авторите на експеримента това доказа връзката между имунитета и качествения сън.

Четири години по-късно немски изследователи описват механизма на резистентност към вируси и бактерии в зависимост от нощната почивка. Според тях това е свързано с Т-лимфоцитите - основните защитници в имунната система, които разпознават заразените клетки, прикрепят се към тях и след това ги унищожават. Освен това в човешкото тяло има няколко вида вещества (например, хормоните простагландини), които могат да намалят активността на Т-лимфоцитите. Под тяхното влияние Т-клетките произвеждат по-малко специални протеини, което намалява възможността им да се свържат с болните клетки и поради това те работят по-зле. По време на сън обаче, концентрацията на тези подтискащи имунната система хормони намалява значително и Т-лимфоцитите действат по-успешно. Проучването на биологични проби, взети от здрави хора и доброволци, страдащи от безсъние, потвърждава предположението на специалистите.Съществуват изследвания, които разкриват как храната и напитките, които консумираме могат да променят концентрацията на хормоните, които потискат Т-клетките.

Не всичко сладко е лошо

Според данните на американски изследователи 48 грама на ден на тъмен шоколад, съдържащ най-малко 70% какао, може значително да засили имунната система. Петима доброволци са били хранени с такъв шоколад в продължение на няколко дни, като същевременно са измервани нивата на генна експресия в имунните клетки.

Оказва се, че веднага след като човек изяде парче шоколад, се активира голям брой сигнални пътища между клетките на имунната система. Това от своя страна води до активиране на Т-лимфоцитите и подобряване на клетъчния имунитет. Колкото по-дълго участникът в експеримента яде шоколад, толкова по-ефективно това действа върху защитната система на организма.

Учените предполагат, че какаовите зърна помагат за блокиране на митоген-протеин киназа - ензим, който подтиска функцията на Т-лимфоцитите.

Алкохолът не помага

Според работата на учени от Университета в Мериленд (САЩ), дори малки дози алкохол отслабват имунната система и правят човек по-податлив на вируси и бактерии.

Учените изследват 15 млади доброволци, на средна възраст 27 години, които пият пет 50-грамови чашки водка през определено време. Изследователите взимат кръв от доброволците три пъти - след 20 минути, след два и пет часа.

Анализът на първите проби показва, че приемът на алкохол провокира силен имунен отговор на организма. Въпреки това, след няколко часа, нивото на левкоцитите, които играят основна роля в естествената защита срещу вътрешни и външни патогени, значително намалява. По-късни анализи разкриват висока концентрация на цитокинови протеини в кръвта, което показва отслабване на имунната система.

Доброто настроение

Израелски учени са открили, че активирането на центъра на удоволствие в мозъка (това се случва например, когато човек изпитва положителни емоции или успешно решава проблем) засилва имунната реакция на организма.

Изследователите изкуствено стимулират центъра на удоволствие в мозъка на лабораторни мишки и регистрират малко, но статистически значимо активиране на имунните клетки в кръвта и черния дроб на животните.

Ден след стимулацията, биолозите заразяват гризачите с Escherichia coli и установяват, че имунният им отговор е около два и половина пъти по-силен, отколкото при животните от контролната група. Авторите предполагат, че това обяснява и ефективността на плацебо при лечението на инфекции. Ефектът от псевдо лекарствата е свързан с положителни очаквания от приема им. А системата за възнаграждение на мозъка, към която принадлежи центърът на удоволствието, също участва във формирането на очакванията.
 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |