Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЗАМЪКЪТ ХОУСКА И ПОРТАТА НА АДА

30.01.2019

Замъкът Хоуска е старинен готически замък, построен през XIII век. Смятан е за един от най-старите и най-загадъчни чешки замъци.

Замъкът се намира в селцето Блатце, на 47 км северно от Прага. За негов основател се смята воеводата Славибор, като крепостта, градена въху пясъчна скала, носи името на сина му. Запазената до наши дни сграда е построена през 1270–1280 г. по волята на крал Пршемисъл Отакар II.През 15-ти век замъкът Хоуска е притежание на немски благороднически фамилии. В края на XVI в. е реконструиран във ренесансов стил. През 1924 г. старинната крепост е придобита от Йозеф Шимонек, президент на завода Шкода. През 1939-1945 г. замъкът е конфискуван за нуждите на вермахта. През 50-те години на миналия век, в замъка Хоуска, вече национализиран от социалистическа Чехословакия, се помещава архива на държавната библиотека Клементиум. Впоследствие е предложено да бъде преоборудван като санаториум. През 90-те години на миналия век замъкът е отново владение на бившите му собственици - наследниците на Йозеф Шимонек.Замъкът Хоуска е със затворен двор и готически прозорци, и има четириъгълник в основата си. Параклисът на замъка е украсен с древни стенописи и заема два от етажите. Особено се открояват ловният салон, рицарската зала, реконструираната трапезария и балната зала. Покривът е оборудван с платформа за наблюдение в кулата. Фасадата на замъка на входа е украсена със съвременно сграфито.

Олтарът в югоизточната част на параклиса.

Пред замъка е бароковата статуя на Св. Людмила Чешка от 1758 година. На върха на скалата са запазени останките от избените помещения и основите на църквата, разрушена през 1830 година.

В замъка Хоуска са се провеждали нацистки церемонии, свързани с „езотеричния хитлеризъм”, на които е присъствал и самият Хитлер.Замъкът е притегателно място за изследователите на параномални феномени, НЛО и окултно-вещерни явления.

ЛЕГЕНДИ И РЕАЛНОСТ

Според легендите, замъкът в Хоуска крие под себе си вход към преизподнята. Под замъка предполагаемо се намират много подземни пътища, водещи до ада.

Пътят в загадъчната тъмница води до врата, по отношение на местоположението на която има няколко версии.Според една от тях, портата е била разположена на скала недалеч от замъка, където е бил разположен бароковия параклис. Според друга версия, портата се е намирала точно под пода на молитвената зала в замъка и не случайно посетителите на тази зала се чувстват зле и често губят съзнание.Според третата версия, човек може да стигне до ада, като се гмурне в кладенец в двора на замъка. По стените на кладенеца са изобразени главните борци с дявола - архангелите Михаил и Гавраил.Средновековните архиви разказват, че с цел да се разкрие загадката, на един затворник е обещана свобода, ако се спусне в кладенеца. Той слиза долу и когато впоследствие е изведен навън, вече изгубил ума си, разказва за силна, неприятна миризма, разнасяща се от дъното, както за и ужасни писъци, отекващи в каменните стени на кладенеца. Малко след това затворникът умира. Кладенецът на греха е засипан и престава да съществува.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |