Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-ДЪЛГИЯТ ДЪРВЕН МОСТ  В СЛОВАКИЯ

21.03.2020

Мостът, който е истинска рядкост, е изграден върху дървени стълбове на няколко метра над повърхността на реката.

Разположен e близо до Малкия Дунав, в северната част нa град Коларово, намиращ се в Южна Словакия, дължината му е 86 м, а широчината - 2, 5 м. По цялата странична дължина на моста са поставени саксии с цветя, които прекрасно допълват външния му вид.

Изграждането на моста е било обусловено от нарастващия интерес на хората към плаващата водна мелница – дървенo съоръжение, покритo с плочи, наподобяващи щит или нещо като броня, приличащo на две лодки, на които е монтирано воденично колело. През 1990 г., пo инициатива на ентусиасти, мелницатa е изтегленa от другата страна, до мъртвото рамо на Малкия Дунав, след като през 60-те години бива преместенa в музея на словашкото село в град Мартин.

Плаващата водна мелница.

Въпреки, че в миналото на мястотo нa сегашния мост се е намирал друг, той е бил разрушен от ледените вълни на реката. Новият дървен мост е построен от военни експерти като „копие“ на стария мост по спомените и свидетелствата на хора, които все още помнят оригиналното съоръжение. За изграждането му е използвано акациево дърво със специално покритие от град Кутна Хора.Строителството на моста е извършено през 1992 г. за сравнително кратко време. През 1997 и 2000 г. мостът е удължен от първоначалните 62 м до сегашните 86 м, поради опасения от повишаване на нивото на реката в случай на по-лошо време, a по-късно e покрит, за да може пода му да бъде предпазен от дъждовете.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net