Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ВИДЕО: КАК КОРОНАВИРУСЪТ COVID-19 АТАКУВА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

20.03.2020

На видеото е показано как коронавирусът Covid-19 би могъл да попадне в човешкото тяло и начина по който атакува човешките клетки, като ги принуждава да произвеждат копия на вируса.

В повечето случаи коронавирусът успява да се вмъкне в тялото през устата, носа или очите на човека. Веднъж попаднал там, вирусът използва своите коронообразни структури, за да отключи защитените отвори във външната обвивка на човешката клетка и да проникне в нея.

След това коронавирусът се насочва към ядрото на клетката. Достигайки до него, вирусът изхвърля към ядрото своя генетичен материал, който съдържа инструкции за създаване на коронавируси. Тези инструкции под формата на нишки РНК се вмъкват в ядрото на клетката и се насочват към малки образувания, които работят като копирни машини и дублицират преминаващите през тях нишки с инструкции.

По този начин РНК нишката на коронавируса се самокопира многократно и така произведените генетични части на вируса напускат ядрото на човешката клетка, попадайки в клетъчната цитоплазма. Там те си набавят материал за да създадат обвивка (капсид), която защитава копираните РНК нишки. Така се получават множество копия на коронавирусът, които са готови да напуснат превзетата човешка клетка и да атакуват следващите клетки, където да създават множество нови свои копия.

Докато коронавирусите атакуват човешките клетки, имунната система, която защитава тялото се опитва да открие вирусите и да ги унищожи. Имунната система на човека има ресурси да се справи с всякакви нови вируси, но за това са и нужни около 20 дни. За този период обаче вирусите може да се копират милиони пъти и да нанесат непоправими поражения на тялото.

Крайният резултат от битката между човека и вируса зависи от състоянието на имунната система, количеството проникнали вируси в тялото и скоростта с която са се разпространили и копирали.


 Ваньо Янков