Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СТАВАТ ЛИ ЗА ЯДЕНЕ КОСМИЧЕСКИТЕ МАРУЛИ

09.03.2020

Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Plant Science, марулята, отглеждана в космоса, не е просто вкусна - тя е също толкова питателна и безопасна за ядене, колкото и скучната земна зелена салата.

След задълбочено изследване на марули, отглеждани на борда на Международната космическа станция (МКС), изследователите стигнаха до заключението, че те са почти идентични с марулите, отглеждани на Земята - с изключение на незначителни промени в съдържанието на някои метали, като желязо, калий, цинк и др.

Астронавтите са отглеждали марули на МКС между 2014 и 2016 г. За по-късно сравнение на резултатите, учени на НАСА са отглеждали и на Земята марули, като са възпроизвели точните условия на МКС.

Резултатите са обнадеждаващи: космическите и земните марули са почти идентични, както и микробните общности, открити в растенията.

Отглеждането на маруля обаче е далеч по-лесно от другите зеленчуци. Докато за отглеждането на маруля са необходими 28 дни, за доматите и чушките са нужни 80 дни. Това изисква повече време и ресурси.


 Ваньо Янков