Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ХОРЖИЦКИТЕ ТРЪБИЧКИ И ЛЕГЕНДИТЕ ЗА ГОТВАЧА НА НАПОЛЕОН

27.02.2020
Хоржицки тръбички

Хоржицките тръбички са сладкарски изделия, наречени на името на град Хоржице, Източна Чехия. 

Навиват се ръчно от две тънки, хрупкави, печени вафли, намазва се с разтопено масло с пчелен мед и се поръсват със смес от захар, какао, канела и фъстъци. Пълнят се със специални кремове или бита сметана и се произвеждат в потопена и полупотопена форма с шоколадова гарнитура.

Това е седмият чешки продукт, на който Европейският съюз предоставя защитено географско указание. По този начин истинските хоржицки тръбички могат да бъдат произведени само в поземления регистър на Хоржице и съседните села.

Първото историческо споменаване на хоржицките тръбички е от 1812 г., когато семейството на г-жа Личкова започва да произвежда тези сладки тръбички за семейни тържества, но и като подаръци. Карел Кофранек, сладкар, който е зет в семейството, усъвършенства рецептата за семейно производство на десерта. Кофранек произвежда този деликатес под името Кофранкови хоржицки тръбички. През 1898 г. той получава патент за своето изобретение, електрически апарат за производство на вафли (два тигана се накланят един срещу друг, като тестото се излива, за да образува вафла).

По това време тръбичките са били произвеждани в търговската мрежа и дори са били изнасяни в Германия, Англия , Франция, Турция, Америка и Шанхай, Китай. Този продукт печели редица грамоти и награди на национални и чуждестранни изложби.

Легендите за готвача на Наполеон

Легендата разказва, че раненият личен главен готвач (вероятно генерал) на император Наполеон е казал рецептата на г-жа Личкова при завръщането си в чешките земи след поражението на френските войски в Русия през 1812 г., като награда за лечението му. Съществуването на подобен деликатес вече е било е документирано на масата на френския крал Луи XIV, а изобразяването му е реализирано в картина от 1630 г., още преди да започне властването на монарха.

„Десерт от вафли“ - картина на френския художник Любин Баугин (1610 - 1663). Намира се в музея на Лувъра в Париж.

Друга легенда обаче казва, че Наполеон Бонапарт страдал от стомашен дискомфорт по време на кампанията си в Русия и затова личният му готвач започва да му пече тънки диетични вафли от пресято пшенично брашно с малко мляко, жълтък, олио, захар и сол. Наполеон  ги е харесвал много. Казват,че тази идея се е зародила в Хоржице.

Последната легенда гласи, че този готвач, подобно на много други френски войници от онова време, е останал в Чехия и е започнал да печели пари, правейки този деликатес.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net