Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ТАРАЛЕЖ В КЛЕТКА

23.02.2020
Различни варианти на пъзела "таралеж в клетка".

"Таралеж в клетка" е наименованието на механичен пъзел, който съдържа топка с различна дължина на шипове (таралеж), която се намира във вътрешното пространство на цилиндричен корпус с отвори (клетка). Целта на пъзела е да се извади таралежа от клетката.

Пъзелът е особено популярен в Чехия, защото играе важна роля в трилогията на чешкия писател Ярослав Фоглар „Dobrodružství v temných uličkách“ („Приключения в тъмните улички“). Въпреки че е познат главно чрез произведенията, написани от Фоглар през 40-те години, пъзелът е изобретен в САЩ. Публикуван е за първи път в каталога Trick & Novelty Co. Тогава таралежът се появява в американския вестник „Американският стационар“ от 18 април 1895 г. Истинският оригинал, привидно семпъл, е направен от бронзова сплав с боядисана повърхност. Той има четири отвора по периметъра и вътре в клетка на таралеж с шест конусни шини. Клетката има два овални отвора и два са с малко зъби и прорези. Друг патентован пъзел, основан на принципа на таралеж, е на Кларънс А. Уоръл от 7 април 1896 г. Фоглар е първият, който излиза с идеята за завит таралеж. Предполага се, че изобретението на Уоръл е било вдъхновено от японски пъзел, наречен Snake and Star, който се появява в каталога на производителя на игри Selchow & Righter на 25 май 1895 г. Принципът и на двете изобретения е сходен: решаването на пъзела включва намиране на правилната позиция и ъгъл, който позволява таралежът да бъде изваден от клетката.

Патентът за пъзел на Кларънс А. Уоръл.

Пъзелът вероятно е пристигнал в Чехословакия около 1935 г. Той е произведен във фабрика за играчки в град Руднице над Лабем.

За пръв път историята за таралежа в клетка се появява в списанието Mladý hlasatel от 30 август 1940 г. до 8 март 1941 г. Малко след това на пазара се появява първият таралеж в клетка.Той е бил дървен и е било невъзможно да бъде развит. Втората, голяма вълна на интерес към този пъзел е придружена от издаването през 60-те години, когато в Чехословакия отново биват публикувани произведенията на Ярослав Фоглар. Вероятно най-достъпната версия на пъзела по онова време е пластмасов таралеж, който се произвежда от 1970 г. След това е произведен още веднъж в началото на 90-те години. Таралежът е имал 12 конусовидни бодла, бил е завит, вътре в топката е имало тръба, като той е бил изваден от клетката точно както е описал Фоглар. Недостатъкът му е, че е бил крехък. Оттогава на пазара се появяват много различни метални и пластмасови версии. Постановката на оригиналните чешки пъзели RADEMIC PUZZLES през 2013 г. произвежда винтов таралеж, базиран на пъзела от романа.

Таралежът в клетка, който сега се предлага в магазините, е бодлив сферичен предмет, чиито шипове имат неравни размери. Таралежът е поставен в цилиндър с незапълнени стени, като целта е да се разтегне през тях.

Днес пъзелът може да бъде закупен в различни магазини в метални, дървени, пластмасови и други дизайни. Освен това могат да се открият и варианти, в които клетката не крие таралеж, а например лъв или канарче.

От 2005 г. таралежът е проектиран и произведен от чешкия пъзел дизайнер Радек Микопулос. Той е проектирал повече от десет вида уникални пъзели. Това са традиционни и модерни таралежи в клетка, които доразвиват принципа на този пъзел.

В чест на Ярослав Фоглар и легендарния му комикс Бързи стрели най-големият таралеж в клетка бива добавен към вече съществуващите гигантски експонати (напр. чайник, саксия, мамут) в градината на Музея на златните чешки ръце (отделна част от Музея на рекордите и куриозите в град Пелхримов ). Този експонат представлява петнадесеткратно уголемяване на пъзела: клетката е висока 110 сантиметра, диаметър 73 сантиметра, а таралежът е с диаметър 30 сантиметра.

Най-големият таралеж в клетка в градината на Музея на златните чешки ръце в град Пелхримов.

Таралежът в клетката играе ключова роля в историята и нейните продължения в трилогията, Stínadla se bouří („Сенките се бунтуват“) и Tajemství velkého Vonta („Тайната на големия Вонт“). Романът разказва историята на младия чирак-шлосер Ян Тлескач, който изобретява летящо колело. Тлескач притежава и копие на пъзела, което той нарича "Таралеж в клетка". Той успява да премахне таралежа от клетката му, разделя сферата на две части, свързани с конец и скрива вътре в плана на собственото си изобретение, преди да обедини отново двете полукълба и да замени таралежа вътре в клетката. След мистериозната смърт на Тлескач таралежът е приет като символ на лидерство за тайното общество – организацията Вонт. Неговите членове – деца от клуба, наречен Бързи стрели също се опитват да разрешат загадката и успяват да разкрият тайната на пъзела.

Маскираният „Върховен вонт“, с таралеж в клетката в лявата си ръка. Екранна снимка от телевизионния сериал Záhada hlavolamu (1969).

В Чехия се провежда ежегодно Световно първенство по решаване на пъзела, наречен таралеж в клетка.

През 2010 г. в галерия Galerie jedné věci в Прага се провежда изложба в чест на 70-годишнината от публикуването на романа. 70 варианта на пъзела са показани в изложбата. Сред тях беше златен таралеж в клетка и колелото на Тлескач.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net