Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СЪЗДАДОХА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСA

14.02.2020

Екип на Imperial College в Лондон съобщи, че са създали ваксина срещу коронавирусa две седмици след като са го получили от Китай.

Сега предстоят предварителни тестове, които може да са продължителни, но може да не са необходими в случай, че вирусът се разпространи бързо в световен мащаб.

Преди години, когато се появи вирусът SARS, целият свят се уплаши. Коронавирусът от Ухан, който беше наречен Covid-19 (съкращение от „corona virus disease 2019“), в някои отношения е още по-страховит. Но ceгa не e 2003 г. Молекулярната биология и генното инженерство преживяват огромен бум. Това, което преди би отнело месеци, ако не и години, днес може да ce направи за две седмици. И това вероятно ще сложи край на страховете от Covid-19.

Разбира се, още е рано за започване на масова ваксинация. В момента лекарството се тества върху мишки, при което изследователите ще следят отблизо как реагира тялото на мишката на ваксината. Ако тези тестове преминат безпроблемно и ако екипът получи необходимите пари, ще бъдат проведени клинични тecтвания върху хора, което вероятно ще се случи в началото на лятото.

Тестването на ваксините обикновено е скъпо, сложно и може да отнеме много години. Но в моменти на криза, светът ще очаква ваксината възможно най-бързо. Може да ce предположи, че тестовете на тази и други подобни ваксини, ще бъдат съкратени до възможно най-кратки срокове.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net