Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПРОЕКТ ЗА ХВЪРЛЯНЕ НА РАКЕТИ В КОСМОСА С ЦЕНТРОФУГА

12.02.2020
Хангар на SpinLaunch

Компанията за ракетни технологии SpinLaunch планира, още през тази година да започне суборбитални тестови полети с помощта на огромна центрофуга, наречена „Kinetic Launch System“.

Идеята е, чрез специалната центрофуга, за да ускори малък товар със скорост над 8000 км в час във вакуумна камера. След това ще се отвори врата към изстрелващия тунел и ще изпрати ускорения товар в стратосферата. Там ще стартира неговия двигател, за да изведе товара в орбита около Земята.

Целта е значително да се намали необходимото количество ракетно гориво, нужно при изстрелване от Земята. Компанията също така твърди, че ще може да изпраща в космоса полезни товари до пет пъти на ден, нещо, което би отнело на други компании поне месец.

Основателят и изпълнителен директор Джонатан Яни твърди, че компанията ще може да предложи сателитни изстрелвания за по-малко от 500 000 долара.

Компанията все още има много за доказване. Досега тя само е забила 11-килограмов манекен в стоманена стена, след като го ускори до над 6000 км в час.

В тестовата центрофуга са били ускорявани и различни технологични елементи и устройства, като соларни клетки и друга електроника използвана в космоса. Компанията съобщава, че на екстремните сили на въртене е оцелял и един iPhone.

SpinLaunch подготвя ново изпитателно съоръжение, три пъти по-голямо от сега съществуващото и вече има подписан договор за съвместна работа с Министерството на отбраната на САЩ.


 Ваньо Янков