Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЗАМЪКЪТ ЗВОЛЕН И ЛЕГЕНДАТА ЗА КРАЛЯ-ЛОВЕЦ И РАНЕНАТА МЕЧКА

08.02.2020

Замъкът Зволен, извисяващ се на хълм, недалеч от центъра на град Зволен, Централна Словакия, е средновековна крепост, която никога не е била превземана.

Първоначалната резиденция на окръга е бил замъкът Пусти храд, издигащ се върху стръмна скала над сливането на реките Хрон и Слатина на юг от града върху залесено било и е построен през 12 век.

Поради това, че замъкът е трудно достъпен, крал Лайош I Велики решава да построи нов замък през 1360 - 1382 г. по модела на италианските градски замъци.

Бъдещата регентска кралица Мария I от Унгария и император Сигизмунд Люксембургски празнуват сватбата си в замъка Зволен през 1385 година.

Чешкият пълководец и дипломат Ян Искра от Брандис, един от най-могъщите командири в Унгария, е притежател на замъка от 1440 до 1462 г.

Замъкът също често се е посещавал от крал Матиаш Корвин и съпругата си Беатрис, която използва този замък като имение от 1490 г. Построени са около 1500 външни укрепления с четири кръгли крепости и входни порти.

Италианските строители също допринасят за възстановяването му в стил ренесанс през 1548 г. Последната голяма реконструкция е извършена през 1784 г., когато параклисът е възстановен в бароков стил.

На границата между 15 и 16 век, имението попада в ръцете на благородническото семейство Турзо. Ян Турзо, един от най-богатите минни предприемачи в Централна Европа, допринася за забележителната реконструкция и украса на замъка с богато проектирани архитектурни детайли и стенописи.

Под заплахата от турска експанзия към богатите минни градове в централна Словакия замъкът е трябвало да бъде добавен към външните укрепления

След отстъплението на Османска Турция значението на замъка намалява. Промените, които са направени в замъка от 17-ти до 19-ти век, по принцип не засягат самия замък - те се фокусират главно върху модернизацията на отделни части на някои сгради.

Когато седалището на графството е прехвърлено от Зволен в Банска Бистрица, замъкът губи своето значение. През 1805 г. е закупенот държавата и историческата сграда започва да се използва за различни цели. Например в замъка биват изградени казарми, но е имало и различни канцеларии или училища. Между 1894 и 1906 г. замъкът е ремонтиран под ръководството на Унгарската борда за паметниците.

След Първата световна война сградата се използва като музей на горите. След разпадането на Австро-Унгария и създаването на Чехословакия замъкът Зволен отново става седалище на окръга. По време на Словашкото национално въстание партизанската бригада за свободата на славяните пребивава в замъка. През Втората световна война сградата е силно повредена.Само скъпата и отнемаща много време реставрация от 1956 до 1969 г. дава възможност да бъде използва отново като музей.

Днес в замъка се намира Словашката национална галерия с картини на Рубенс, Паоло Веронезе и Уилям Хогарт, както и добре известна чайна.Легендата за крал Лайош и ранената мечка

Зволенските гори винаги са били любим ловен район на унгарските крале. Богати на животни и красиви природни гледки, те примамвали много владетели и благородници, които били нетърпеливи да се впуснат в приключения. Един ден крал Лайош I Велики (през втората половина на XIV в.) също тръгнал на такъв лов.

Докато се скитал из гората, господарят видял една ранена мечка. Сърцето му затуптяло радостно, защото пред него се откривала изключителна възможност. Животното било ранено и изтощено и той можел да го атакува сам. И всички поданици щели да разтворят широко очи, когато научат, че имат крал, който e убил мечка със собствените си ръце и без чужда помощ.

Кралят, въоръжен само с копие, се хвърлил срещу звяра. Но той надценил силата си, защото мечката не била толкова изтощена, колкото изглеждало. Тя го нападнала и може би е щяла да го убие, ако кралят не е имал късмет. В последния момент верните му слуги се притичали на помощ. От благодарност за спасяването на живота му, а може би и в знак на смирение пред природните сили, крал Лайош построил ловен замък в град Зволен.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net