Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ОПАСНИ ЛИ СА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

07.02.2020

Повече от 20 години Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) не е актуализирала становището си, относно вредата от мобилните телефони и други телекомуникационни устройства.

Организацията с нестопанска цел Environmental Health Trust (EHT) заведе дело срещу FCC, за да накара комисията да вземе предвид новите научни изследвания, проведени през последните години, относно ефектът върху човешкото здраве от експлоатацията на телекомуникационните устройства.

Според Девра Дейвис, която е известен епидемиолог и президент на EHT, Федералната комисия по комуникациите игнорира новите доказателства, че мобилните телефони могат да навредят на човешкото здраве.

„FCC от години не успява да защити общественото здраве, като разчита на 24-годишни тестове за безопасност, проведени, когато телефоните са били с размер на обувка и са се използвали от малцина.“ - казва Дейвис. Според нея има доказателства, свързващи телекомуникационните устройства със здравословните проблеми при хората. Тези доказателства включват многобройни научни изследвания, показващи, че радиацията от клетъчните телефони и телекомуникационните предавателите има тежки последици върху човешкото здраве, включително рак, увреждане на ДНК, увреждане на репродуктивните органи и мозъчно увреждане (включително проблеми с паметта).Други учени и организации не са на същото мнение. Американското дружество за борба с рака заяви, че проучванията дали клетъчните телефони причиняват тумори са имали „смесени резултати“. През 2017 г. Американската агенция по храните и лекарствата обяви, че „съществуващите научни доказателства не свързват клетъчните телефони с някакви здравословни проблеми."

И все пак, когато 96% от американците притежават мобилни телефони, жизненоважно е FCC да разгледа новите изследвания за потенциалните въздействия на комуникационните устройства върху човешкото здраве. Това се отнася и за контролиращите органи на всички държави, желаещи да опазят здравето на своите граждани.


 Ваньо Янков