Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ОКЕАНЪТ СТАВА ТОЛКОВА КИСЕЛ, ЧЕ РАЗТВАРЯ ЧЕРУПКИТЕ НА РАЦИТЕ

31.01.2020
Metacarcinus magister.

Световният океан абсорбира около 30% от въглеродния диоксид, съдържащ се в атмосферата. Това означава, че когато нивата на въглероден диоксид в атмосферата се увеличават, това води до увеличаване на нивата му в океана, в следствие на което се повишава киселинността на водата.

Ново проучване установи, че станалата по-киселата вода в Тихия океан, е започнала да разяжда черупките на новоизлюпените раци от вида Metacarcinus magister.

За изследването, което е било финансирано от Националната асоциация по океански и атмосферни влияния (NOAA) и публикувано в списанието Science of the Total Environment, международен екип от изследователи използвал сканиращ електронен микроскоп за анализ на проби от раци Metacarcinus magister, събрани по време на проучване на NOAA през 2016 г.

Резултатите показват, че ларвите на раците имат увреждания на горната част на обвивката. Някои от раците са загубили фините си сензорни структури, които обикновено използват за ориентиране в средата на местообитание, а много от засегнатите раци са били по-малки от нормалните им размери.

Според изследователите ларвите на раците губят част от енергията, необходима за растеж, за да поправят повредените си екзоскелети. В резултат на това, в зряла възраст те не достигат нормалния си размер и тази тенденция ще се запази в дългосрочен план.


 Ваньо Янков