Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ХРУПКАВИЯТ СЛАДКИШ „ЩРАМБЕРКСКИ УШИ“ И ЛЕГЕНДАТА ЗА НЕГОВОТО СЪЗДАВАНЕ

24.01.2020
Щрамберкски уши.

Щрамберкски уши (чеш. Štramberské uši, в миналото също и Татарски Уши) е сладкиш във формата на конус, приготвян от джинджифилово тесто с добавка мед и набор от подправки (карамфил, канела, анасон и т.н.), чийто точен състав и обемни пропорции са пазени в тайна за дълго време.

Сладкарското изделие традиционно се пече в град Щрамберк, намиращ се в Моравско-силезкия край на Чешката Република. От 2000 г. запазената марка Štramberk Ears може да се използва само от продукт, произведен на територията Щармберк. Преди това десертът се е приготвял и в околностите на моравския град.

През 2006 г. в града работят осем лицензирани компании. В началото на 2006 г. Чешката република получава предварително одобрение от Европейската комисия за предоставяне на защита на географско указание за произход на този хранителен продукт. От началото на 2007 г. „Щрамберкски уши“ са първият чешки хранителен продукт, на който ЕС предоставя тази защита като стандартна процедура.

Град Щрамберк.

Легенда за произхода на десерта

Според легендата десертът Щрамберкски уши е създаден след 1241 г., когато по време на Западния поход на Монголската империя град Щрамберг е обсаден от голяма татро-монголска армия. Вражеската войска установила своя лагер в подножието на издигащия се наблизо хълм, наречен Котоуч. Последвалите силни дъждове помогнали на защитниците на града. Те разрушили водоемите на язовира, където отглеждали риба, и насочили водния поток към вражеския лагер, като го потопили (според друго твърдение, наводнението било причинено от изключително силна буря). Врагът се оттеглил. На мястото на неприятелския лагера били намерени много торби с човешки уши, които завоевателите изпращали на хановете Бату и Кадан като доказателство за техните победи. Както е известно, татаро-монголите са отрязвали ушите на убитите си врагове и ги осолявали. В памет на убитите християни на празника Възнесение хората в Моравия започнали да пекат този конусовиден сладкарски продукт, който в момента обикновено се консумира със сладолед, бита сметана или плодово пюре.

В други сведения се казва, че десертът трябва да прилича на цилиндричната кула, наречена Труба, която е част от руините на местния замък Щрамберк.

Рецепта

Необходими са 1 кг брашно, 4 звездички от растението бадян, 1 пакетче бакпулвер, 25 бр. карамфил, 200 г мед, ½ пакетче смляна канела, ½ пакетче анасон, 0,5 кг захар, лимонова кора, яйца.

Приготовление

Медът се разтопява, добавя се олиото и всички подправки. Брашното се въвежда в хомогенна маса и се разбърква добре още веднъж. Полученото тесто се утаява за два дни, след което се разточва и се изрязват кръгчета. Пече се върху тава, намазана с олио, при температура 180 градуса за около пет минути до златисто кафяво. Топлите кръгове се превръщат в епруветки. Съхранява се на сухо място, за да се предотврати омекване на продукта. При спазване на класическата рецепта от един килограм тесто трябва да се получат 120 "уши“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net