Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КРАКОНОШ – МИТИЧНИЯТ ПЛАНИНСКИ ДУХ

22.01.2020
Статуя на Краконош в град Хоржице, Чехия.

Краконош (чеш. Krakonoš или Rýbrcoul, на немски: Rübezahl, на полски: Liczyrzepa) е митичен дух, обитаващ планините.

Предания за него са разпространени в централно-европейската област Силезия и чешката област Бохемия. Митичният дух под различни форми защитава планината Краконош, намираща се в Чехия, от алчни иманяри, бракониери и крадци.

Създадени са много литературни и музикални произведения по темата за Краконош, Планинският дух също е обект на изследвания на учени и митографи - за него са написани около 200 научни труда, включително докторски и хабилитационни дисертации.

Съществуват много варианти на това име, защото суеверните планинци първоначално не са изговаряли името му на глас.

Първоначално Краконош е стилизиран като зъл и всемогъщ елемент, владетел на вятъра и демон, който наказва всички безразборно. По-късно той е представен като справедлив защитник на бедните в борбата срещу алчните и ненаситните. Краконош е считан за добродушен, но избухлив; този дух помага на добрите хора, а на лошите причинява различни неприятности, като ги отклонява от пътя им, или ги тласка към пропасти. Изобразяван е като гигант или джудже, но може да се прeвъплъти на практика във всяко същество или предмет. Той е пазителят на планините, дразни пътешествениците по различни начини, защитава бедните и изпраща лошо време, ако е в лошо настроение.

Първото изображение на Краконош идва от Хелвиговата карта на на Силезия от 1561 г.

Това е необичайно създание, прилича на елен, стоящ на задни крака, а може би дори на грифон – приказно животно с тяло на лъв и глава и криле на орел. Има раздвоени рога и дяволска опашка, детски копита, държи изправена висока пръчка в лапите си.

Този планински дух се появява в народните приказки приблизително още през 15-ти и 16-ти век, първо в немските райони, а по-късно и в чешките планински области, като придобива известност извън Силезия след публикацията на произведението „Немски народни приказки“ на Музеус. След това Краконош се появява в Чехия, като е назован така за пръв път в баладата на В. Клицпера „Краконошски клек“ ( 1824 ). Това име вероятно идва от името на келтското племе, наречено корконти.

Изображение на Рюбезал (Краконош) в картина на австрийския художник Мориц фон Швинд.

Краконош навлиза от устното творчество в литературата през 1618 г. Пражкият хелветински свещеник Хавел Желански пише за него в своя документ „Злите ангели или дяволи“. Друг добре образован свещеник, йезуит Бохуслав Балбин, родом от Храдец Кралове, в своето произведение Miscellanea historiae regni Bohemiaeот 1679 г. изобразява Краконош (Рибенцал) като призрак, появяващ се под формата на монах, миньор, ловец, старец, но също и див кон, жаба, петел или гарван. Но най-голямата заслуга в разширяването на легендата има университетският професор, писател и поет Ханс Шулце, пишещ под псевдонима Йоханес Преториум (1630 -1680 г.), който го описва в книгата Daemonologia Rubinzalii Silesia. Съвременното изобразяване на Краконош като брадат, висок и силен планинец е вдъхновено от чехословашкия телевизионен сериал от 1974 г. Краконошски приказки.

От 17 век той престанал да бъде просто демон, предизвикващ страх и възникнали много легенди - една от тях говори за това, как Лицирзепа (Краконош) отвлякъл принцесата от полския град Свидница, която, за да отклони вниманието му, му казала да преброи ряпата в полето, а след това се възползвала от възможността да избяга. Това обаче е измислена история, за да обясни произхода на името на духа, което в полския и немския му вариант означава „броящ ряпа“.

Според друга легенда, Рюбезал отвлякъл дъщерята на краля, наричана Ема, за която искал да се ожени, в подземното си царство. С ряпа, което принцесата можела да трансформира във всяка желана форма, той се опитвал да задоволи копнежа й по дома. Но ряпата увяхнало. Накрая жената обещала да се омъжи за него, когато той й каже броя на репите в полето. Но ако не успее да го направи, трябва да я пусне. Планинският дух веднага се захванал за работа. За да е сигурен, че числото е правилно, той броял отново и отново, но стигал до различен резултат. Междувременно затворничката успяла да избяга при своя принц Ратибор, яхнала вълшебна ряпа, превърната в кон, като се присмяла на призрака, наричайки го брояч на ряпа. И затова той ставал много ядосан, когато бъде назован с това нелепо име.

Според судетската легенда Лицирзепа създава Бледне Скали – набор от скални блокове, намиращ се в Югозападна Полша.

Фонтанът Краконош в чешкия град Трутнов.

В чешкия град Трутнов, насред централния площад, наречен „Краконошски намести“, се намира фонтанът Краконош с 3-метрова статуя на митичния дух от 1892 г., а в местната пивоварна се вари бира на име Краконош. Голям брой вили и пансиони в целия регион носят името Краконош. Фигури, мемориални статуетки и други различни изображения на Краконош са неразделен символ на планините Краконош, а също и типичен краконошски сувенир.

От 1909 г. на площада в чешкия град Илемнице съществува традиция да гради скултура на Краконош, направена от сняг.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net