Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


БЕЗСМЪРТНИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

04.01.2020

Всяка неделя кафене Penguin в Токио отваря час по-рано, за да приеме необичайна група посетители: кучета-роботи и техните собственици.

Преди няколко месеца, собственикът на кафенето си купил кучето робот Aibo - новия продукт на Sony. Скоро след това, кафе Penguin станало място за срещи на всички влюбили се в рободоги.

Видеото по-долу показва една от срещите, където собствениците на механичните домашни любимци празнуват „рожден ден“ не на едно, а на две кучетата-роботи. Събитието било толкова популярно, че се наложило клиенти без рободоги да бъдат връщани.На въпроса защо са избрали Aibo за домашен любимец, присъстващите на срещата са посочили различни причини, включително липса на място, дълго работно време и притеснение, че лаещо куче може да дразни съседите им.

Но има и по-емоционална причина за странния избор: собствениците на Aibo трудно преживяват смъртта на домашните си любимци. Те „наистина“ обичат своите механични кученца и не се притесняват, че смъртта ще им ги отнеме.

Разбира се, нищо не е вечно и има моменти, когато кучетата-роботи трябва да се демонтират, за да им се подменят износените части. Естествено и за това си има церемония, каквато е показана на следващото видео.


Погребална церемония за кучета-роботи Sony AIBO в храма в Оно, Исуми, префектура Чиба. След свещеника и две стари кучета-роботи изрекоха „Сутра на Лотоса“, преди да поемат за ремонт на износените си части. Ваньо Янков