Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-СТАРИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ЕВРОПА

29.12.2019

Болонският университет (Università di Bologna) се намира в Италия и е най-старият съществуващ университет в Европа. Сред възпитаниците му са Данте Алигиери, папа Сикст IV, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Умберто Еко и други.

Въпреки че първите известни издания на уставите на университета в Болоня датират от 1317 г., процъфтяваща юридическа школа съществува още от единадесети век. Според някои историци годината на нейното създаване е 1088 г., а неин основател е средновековният италиански учен Ирнерий.

Изучаването на римското право, което поставя основата на самия университет, и каноничното право, въведено в университетската учебна програма през 12 век, са основните предмети в университетското преподаване. Медицината и либералните изкуства са били преподавани в нея през 13 век от известни професори, но техните студенти въпреки това се считат за принадлежащи към юридическия университет и едва през XIV век заедно с него се формират още два факултета - медицина и философия, и теология.

Най-блестящият период на юридическата школа в Болоня е интервалът от време между началото на XII век и втората половина на XIII, когато там четат лекции Ирнерий и гласаторът (юрист по антична римско право) Акурсий. Наред с юриспруденцията, започват да процъфтяват и други науки: философия, латинска и гръцка литература, а след това и медицина.

Духовният и морален авторитет, с който са се ползвали преподавателите от Болонската школа, се отразява не само в успеха, който имат техните лекции, но и във високата позиция, която заемат както в самия град Болоня, така и извън нея. Те биват освободени от данъци и военна служба и получават всички права на гражданите на Болоня, дори и да не са родени в този град. Наричани са доминус (суверен господин), за разлика от названието магистър, носено от професори от школата на свободните изкуства, и са причислявани към рицарите. Много от тях вземат активно участие в обществените дела като съдии, управници на града или видни пратеници.

Забележително е, че още с основаването на университета в Болоня, в него е разрешено обучението на жени.

По време на своето съществуване университетът в Болоня оказва голямо влияние не само върху Италия, но и върху цяла Западна Европа. Благодарение на репутацията на своите професори, Болоня се разглежда като център на римското право: по общо мнение, само там човек би могъл да намери дълбоко познаване на римските закони и църковните правила. Богатата библиотека на университета в Болоня съдържа над 200 хиляди тома.

Сред известните възпитаници на Болонския университет са Николай Коперник (право), Албрехт Дюрер (изобразително изкуство), Еразъм Ротердамски (теология), Луиджи Галвани (медицина), Парацелс (медицина), Франческо Петрарка (право), Бенито Мусолини (филология), Пиер Паоло Пазолини (филология).

В най-стария кампус на университета се намира параклисът „Дева Мария на българите“ („Santa Maria dei Bulgari"). Издигнат е през 1158 г. и носи името на най-известния гласатор Булгаро.

Булгаро или Булгарос (в букв. превод: Български) е един от общо четиримата гласатори на Ирнерий. Отличавал се е с перфектната си реторика, поради което е наречен от Ирнерий – Булгарос, ос аурериум (букв. Булгаро, златна уста).

Параклисът „Дева Мария на българите“.

Параклисът „Дева Мария на българите“ е свързан с въвеждането на духа на академизма през средновековието в Европа. Булгаро е оказал голямо влияние с дейността си - името му носят няколко сгради в университетския квартал и централен площад на име „Корте дей Булгари“ („Площад на българите“).

Параклисът е сринат от англо-американската авиация на 29 януари 1944 г., но след войната е възстановен.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net