Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


С МИНИАТЮРЕН КОСМИЧЕСКИ КОРАБ КЪМ НАЙ-БЛИЗКАТА ЗВЕЗДА

16.12.2019
Алфа Кентавър е най-близката звездна система до Слънчевата система.

Междузвезден проект цели да изпрати космически кораб до звездата Алфа Кентавър, която е отдалечена от нас на 4,37 светлинни години. Дори съществуващата сега най-бърза ракета би летяла дотам за около 30 000 години.

„Ако изпратим космически кораб до най-близката звездна система, наречена Алфа Кентавър, бихме могли да очакваме корабът да пристигне там след десетки хиляди години. Но нашата цел е да направим това в рамките на човешкия живот “, каза ръководителят на проекта Пийт Уордън, в телевизионно предаване на чешкия телеканал CT24 . Според него, ще получим първите данни от звездата между 2060 и 2080 година.

Целта е миниатюрният кораб, достигайки до чуждата звездна система, да снима нейните планети с достатъчно висока разделителна способност.

„Представете си снимка на Земята, направена от Луната, можете да видите отделните континенти, бихте могли да видите гори, а ако там има някаква цивилизация, може да видите градове.“, обясни ученият.

Преди да стане ръководител на проекта д-р Пийт Уордън е бил директор на изследователския център на НАСА Еймс. Бил е и професор по астрономически изследвания в университета в Аризона. Уордън е автор или съавтор на 150 есета в областта на астрофизиката и космическите науки. Като научен съинвеститор той участва в три космически мисии на НАСА. Награден е с медал на НАСА за мисията Клементин до Луната през 1994 година. Уордън е обявен за „Директор на годината“ от Федералния консорциум за лаборатории през 2009 г. и притежава наградата за иновация Aртър Кларк за 2010 г.

Проектът Breakthrough Starshot си поставя за цел, да създаде нанокораб с тегло няколко грама, който да бъде ускорен чрез лазарен лъч до огромна скорост.

Съвременните технологии трябва да дадат на учените възможност да видят дали има живот във Вселената и как изглежда той. „Бихме искали да получим достатъчно данни, за да кажем дали има живот на тази планета и дали тя е подобна на нашата. Може би има живот на нея, но може би е напълно различен от нашия, това е моето лично мнение ”, добавя Уордън.

Задвижването и скоростта са от решаващо значение, а за това е необходима светлина, по-специално лазерна. Едно от водещите места в света, където се развиват лазерни технологии е Хилазният център в Долни Брежани. Именно там отиват представители на Starshot за да получат съвети и да придобият опит.

„Това е прекрасно място. Бях наистина изненадан, когато видях с какви устройства разполага. Това е много вълнуващо “, казва Филип Любин, автор на концепцията StarShot в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Космическият кораб ще разтвори специално платно, когато е на орбитата около Земята, в което лъчите на множество мощни лазери ще насочат своите лъчи. Тази светлина ще даде начална скорост на кораба. "Ще отнеме около 2 до 10 минути, за да го ускорите до около 20 процента от скоростта на светлината", обяснява Любин.

Това е скорост около 60 000 километра в секунда. Но за пътуване до Алфа Кентавър ще са необходими 20 до 30 години с такава скорост. Авторите на StarShot твърдят, че вече разполагат с необходимата технология, но огромните финансови разходи са трудно преодолима пречка. В момента финансирането е поето от частни спонсори, но в бъдеще ще се разчита на подкрепата на различни държави.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net