Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ПЪРВИТЕ ХИМЕРИ НА ПРАСЕ-МАЙМУНА БЯХА СЪЗДАДЕНИ В КИТАЙ

10.12.2019
Това прасенце притежаваше и клетки от маймуна, но умря в рамките на седмица след раждането си. Фото: Танг Хай.

Какво се получава, ако в тялото на прасенце част от клетките са маймунски? Резултатът е прасе-маймунска химера.

Танг Хай и колегите му от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин създадоха химери на прасета-маймуни, чрез инжектиране на стволови клетки от маймуни в оплодени свински ембриони и след това ги имплантираха в сурогатни свине. Две от получените прасенца се развиха в междувидови животни, известни като химери, което означава, че притежават ДНК от два отделни индивиди - в случая прасе и маймуна.

Целта на Хай и неговите колеги е да отглеждат човешки органи в животни, за да бъдат след това използвани при процедури за трансплантация. Засега екипът се придържа към маймунски клетки, тъй като разработването на химери от хора и животни предизвиква „етични проблеми“, отбелязват авторите в доклад, публикуван в списанието Protein & Cell.

Макак крабоед (Macaca fascicularis).

За да създадат химери от прасета-примати, Хай и неговите колеги първо отглеждат клетки от маймуни Макак крабоед (Macaca fascicularis). След това екипът променя ДНК-то на клетките, като вмъква инструкции за производство на флуоресцентен протеин, който кара клетките да светят ярко зелено. Това дава възможност на изследователите да проследят клетките и техните потомци.

От така модифицираните клетки учените извличат ембрионални стволови клетки и ги инжектират в свински ембриони пет дни след оплождането.

В процеса на превръщане на ембрионите в прасенца, учените са можели да проследят къде в животните са разположени светещите маймунски клетки. В така получената химера на прасе-маймуна, маймунската част представлява всички светещи клетки.

Общо 4000 ембриони са били инжектирани с маймунски клетки и имплантирани в сурогатни свине-майки. В резултат на тези процедури се раждат 10 прасенца, като всичките са умрели в рамките на една седмица. Само две от тях са притежавали и клетки на маймуна. Чрез специално сканиране учените са наблюдавали светещите маймунски клетки, разпръснати по множество органи, включително сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата.

Във всеки орган, между една на 1000 и една на 10 000 клетки се оказват маймунски клетки. С други думи, маймунската част в тези химери е била по-малко от 1%.

Въпреки че е малко съотношението на маймунските към свинските клетки, това надминава максималното количество човешки клетки, отглеждани някога в химера на човек и животно. През 2017 г. учените създадоха химери на човешки прасета, съдържащи само една човешка клетка на всеки 100 000 свински клетки. На тези ембриони е било разрешено да се развиват само един месец по етични причини, и поради опасението, че човешките клетки могат да участват в мозъка на химерата и да дадат на животното съзнание, подобно на човека.

Въпреки тези етични спънки, същият екип изследователи продължи да създава химери от човек-маймуна в началото на тази година, според юлски доклад на испанския вестник El País. Резултатите от противоречивия експеримент все още не са докладвани.

Точната причина за смъртта на прасенцата остава „неясна“, заяви Хай пред New Scientist, но той подозира, че смъртта е свързана с процедурата за ин витро оплождането, а не на инжектирането с ДНК на маймуна. Други учени също са установили, че ин витро оплождането не работи добре при прасета, според доклад от 2019 г. в списание Theriogenology.

В близко бъдеще Хай и неговите колеги имат за цел да увеличат дела на маймунските клетки спрямо свинските клетки и в крайна сметка да отгледат цели маймунски органи в прасетата.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |