Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАМЕРЕН Е СЧИТАН ЗА ИЗЧЕЗНАЛ "ЕЛЕН" С РАЗМЕРИТЕ НА ЗАЕК

12.11.2019

Дълбоко в джунглите на Виетнам беше открита популация на Виетнамски канчил. Това е вид бозайник от семейство Мишевидни елени, считан за изчезнал от края на ХХ век.

Мишевидните елени (Tragulidae) е древна група от сравнително примитивни чифтокопитни, които са с големината на заек. На външен вид те приличат на миниатюрни елени, като един от тях, Виетнамски канчил, не расте повече от 20-25 сантиметра и се смята за най-малкото чифтокопитно.

Може би трябва да се нарече най-загадъчното, защото досега тези мъничета са били изучавани само от отделни мъртви тела, открити в началото и края на ХХ век. През последните 30 години изобщо не са открити следи от тях. Предполагаше се, че са изчезнали и бяха включени в списъка „25 най-търсени” изгубени видове на Глобалния фонд за опазване на природата (GWC). Това даде възможност да се финансира търсенето на уникалните чифтокопитни.

Канчил джудже.

През 2017 г. дълбоко във виетнамската джунгла, учени инсталираха камери със сензори за движение в трите най-обещаващи места, където животните биха могли да бъдат намерени. След като се върнаха пет месеца по-късно и разгледаха снимки, биолозите наистина откриха на тях елени. Те обаче лесно се бъркат с друг местен вид, така че учените добавиха още 30 нови камери.

На така получените кадри най-накрая и надеждно бяха заснети мистериозните елени. Учените съобщават за това в статия, публикувана в списанието Nature Ecology and Evolution.

Общо бяха получени 208 снимки с Виетнамски канчил. Очевидно на тях са записани поне няколко индивида, но учените все още не са успели да преценят големината на популацията.


 Ваньо Янков