Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЕРАТА НА РОБОТИТЕ-УБИЙЦИ ВЕЧЕ Е ТУК

07.11.2019

Китайски компании започнаха да продават автономни роботи-убийци на клиенти в Близкия изток.

Докато много държави подкрепят забраната на напълно автономните оръжия, големите военни лидери като Русия и САЩ се надпреварват да разработват свои собствени роботи-убийци. Изглежда обаче, че Китай ги е изпреварил.

Преди няколко дни министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призна, че Китай продава дронове, способни да отнемат живот с малък или никакъв човешки контрол.

"Докато си говорим, китайското правителство вече изнася някои от най-модерните си военни летателни апарати в Близкия изток", заяви Еспер на конференция за изкуствения интелект.

„Китайските производители на оръжие продават дронове, рекламирани като способни на пълна автономия и способни да провеждат смъртоносни насочени удари."

Китайската компания Ziyan, например, пуска на пазара Blowfish A3 – дрон, подобен на хеликоптер и снабден с картечница, който автономно изпълнява сложни бойни задачи, включително разузнаване, локализиране на фиксирана точка и насочени прецизни удари.

Миналата година Zeng Yi, старши изпълнителен директор в NORINCO - третата по големина отбранителна компания в Китай, прогнозира, че „на бъдещите бойни полета няма да има хора, които да се бият“ и това най-вероятно ще се случи още през 2025 година.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |