Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


УКРАИНСКИЯТ ТАНЦ ГОПАК

29.09.2019

Гопак (укр. гопак, гоцак, козак, козачок, тропак, от укр. гоп - възклицание, произнасяно по време на танца; оттук и глаголите гопати - удрям по земята с крака, гопкати - скачам) е името на национален украински танц.

Съществуват различни варианти на танца: солов, по двойки, в група. Музикалният размер на танца гопак е 2/4.

Танцът възниква в живота на Запорожката Сеч през XVI-XVIII в. и отначало е предимно солов. Този танц позволява на казаците да демонстрират своята смелост, сила, пъргавина и бойни умения. Поради това, първоначално гопакът се е изпълнявал само от мъже.

В народния живот танцът е модифициран и по-късно се превръща в танц по двойки. Изпълнява се, както преди, импровизирано, без конкретна хореография. Младият мъж, след като премине кръга, спира пред избраното от нея момиче и я извиква да танцува с него. След това започва танцът, който обикновено съдържа няколко „колена“. Момичето танцува скромно, пазейки достойнството си, но с лека ирония и насмешка по отношение на момчето. Младежът се извива близо до нея, опитвайки се да покаже мъжество и танцово майсторство. Момичето се опитва да надхитри партньора си, изплъзвайки се от него, но младежът не се отказва и се опитва да прегради пътя й.

Предполага се, че танцът козак (казачок) е предшественик на гопака и едва след като Екатерина II забранява употребата на самото название на казаците, танцът променя името си.

Създаването на сценичен танц е свързано с дейността на П. П. Вирски, който създава Ансамбъла за народни танци на Украйна в ССР през 1937 г. и е художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни танци на Украинската ССР от 1955 до 1975 г. На основата на класиката и традиционния фолклор той поставя гопак, впоследствие станал академичен, с който Академичният танцов ансамбъл на Украйна все още завършва концертите си. В сценичния спектакъл „Гопак“ обикновено се изгражда като масов танц по двойки, въпреки че запазва характерните черти на народния танц. Смята се, че мъжките костюми, използвани за танцуване на гопак (червени шалвари, цветен колан, бродирана риза, заострени ботуши) по своята същност са казашката униформа на онова време, а женските сценични костюми наподобяват историческите носии на централната част на Украйна (бродирана риза, престилка или пола, корсет , заострени ботуши, венец с панделки).

Характерна особеност на сценичния танц е демонстрирането на сила, сръчност, героизъм и благородство. Движейки се по двойки в кръгове, момчетата се състезават в пъргавина. Момичетата ги насърчават към нови трикове и след това танцуват лирическата част. На финала гопакът отново е бурен, искрящ и темпераментен. Специфичните особености на гопака включват шпагат в скок („разножка“), когато краката и ръцете са разперени в различни посоки. Има и фигура „плъзгач“, когато танцьор в положение клек опира ръцете си отзад и изхвърля краката си напред, движейки се по сцената.

На 25 май 2017 г. украинската Върховна Рада приема на второ четене закона за националните спортове, според който танцът гопак е официално признат за спорт в Украйна. Както отбелязват депутатите, законопроектът е насочен към развитие на националното възраждане, възстановяване на национално-културните традиции и патриотичното възпитание.

Пол Маккартни, след своето благотворително изпълнение на 14 юни 2008 г. в Киев на площад Независимост, редовно започва да включва песента Miss Vandebilt (Gop, hey gop... ) в плейлистата на концертите си. По време на нейното изпълнение той илюстрира думите си с движения, споделяйки по-късно, че композицията е изключително популярна в Украйна за асоциирането на припева с танца гопак.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net