Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРИЛЕПЪТ КОПИЕНОСЕЦ

18.01.2019
Индийски фалшив вампир - експонат в Природонаучен музей, Генуа, Италия.

Въпреки, че науката изисква безпристрастност, едно проучване в Австралия показва, че учените предпочитат да изследват по-симпатичните животни.

Отчасти това се дължи и на нежеланието да се отделят средства за изследване на „грозните“ животни.

„Хората не разбират, защо трябва де се изучават животни, които не са им симпатични“ - с огорчение споделя Бил Бейтман от Къртин университет.

„От европейското заселване на Австралия са изчезнали 20 вида бозайници и още 20 други са застрашени от изчезване. Ще е жалко да ги загубим, без дори да разберем нещо повече за тях." – добавя учения.

Един такъв бозайник е прилепът-копиеносец.

Копиеносците или фалшивите вампири (Megadermatidae) са семейство бозайници от семейство прилепи.

Районът на местобитаването им обхваща субтропиците и тропиците от Източното полукълбо: Централна и Източна Африка, Южна и Югоизточна Азия, Филипините и Австралия.

В изкопаеми форми са известни от края на еоцена и началото на олигоцена.

Малайски фалшив вампир

Средните и големите прилепи имат дължина на тялото от 6,5 до 14 cm. Междубедрената им мембрана е широка, на носа си имат удължен листовиден израстък, наричан носов лист. Ехолокационните сигнали се излъчват през носа, а развитите носни листа им помагат, за да ги насочват. Ушите са големи, свързани с кожена ципа на върха на главата. Крилата са къси и широки, опашката липсва, муцуната е скъсена. Цветът им е сив или кафяв, но крилата, ушите и носните листа са жълтеникаво-оранжеви. Имат общо 26 или 28 зъба, като е характерно отсъствието на горни резци.

Фалшивите вампири се хранят както с насекоми, така и с малки гръбначни животни: гущери, дървесни жаби, птици, гризачи и прилепи от малките видове.

Представителите на рода Cardioderma, Macroderma и Megaderma ловят за храна птици, риби, гущери и жаби. Един вид (Cardioderma cor) лови предимно земни насекоми - бръмбари, стоножки и скорпиони, като ги причакват, стоейки на клон. Повечето видове са активни през нощта, а видът Lavia frons е активен през деня. Те живеят в пещери, пукнатини на скали, сгради, кухини и корони на дървета и храсти, самостоятелно или в групи до 50-100 индивида. Фалшивите вампири изпълняват характерни ултразвукови "песни", като по този начин защитават своята хранителна територия от други прилепи. Те се размножават веднъж на пет години, като раждат по едно малко, обикновено през април-май.

В семейството на прилепите-копиеносци има 4 рода, които са представени от 5 вида.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |