Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КИТАЙСКИ ЛУНОХОД ОТКРИ СТРАННО ВЕЩЕСТВО НА ЛУНАТА

05.09.2019
Кратерът със странното вещество.

Роувърът на космическият апарат "Чанъе-4" откри необичайно цветно, подобно на гел вещество по време на своите проучвателни дейности на обратната страна на Луната.

Космическият апарат "Чанъе-4", състоящ се от стационарна станция и луноход, засега е единствената машина кацнала на обратната страна на Луната. Роувърът на "Чанъе-4", от началото на годината изследва повърхността на земния спътник и извършва геоложки проучвания. На стационарната станция имаше и растения, които умряха от студ още в първата лунна нощ.

На 28 юли, управляван от специалистите в Пекинския аерокосмически център и извършвайки обичайните си проучвания, роувърът се натъкнал на малък кратер, съдържащ материал с необичаен за лунната повърхност цвят и блясък.

Учените са успели да приближат лунохода до загадъчния кратер и да го изследват със специален спектрометър във видимия и инфрачервения диапазон.

Засега китайските учени не са в състояние да определят естеството на оцветеното вещество и само заявяват, че то е „подобно на гел“ и има „необичаен цвят“. Едно от възможните обяснения, посочени от изследователите, е, че това е разтопено стъкло, получено от метеорит, при удар в повърхността на Луната.


 Ваньо Янков