Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ИНДИЙСКИЯТ АПАРАТ ВИКРАМ СЕ ОТПРАВИ КЪМ ЛУНАТА

02.09.2019
Първо изображение на Луната, заснето от Чандраян-2, направено на височина около 2650 км от лунната повърхност на 21 август 2019 г.

Модулът за кацане Викрам успешно се отдели от индийската автоматична станция Чандраян-2 и се отправи към южния полюс на Луната.

Очаква се да кацне на лунната повърхност на 7 септември.

Станцията Чандраян-2 се състои от орбитален модул, модул за кацане и лунен роувър. Очаква се на 7 септември „Викрам“ да достави на лунната повърхност 27-килограмовия лунен роувър. Според плановете на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) орбиталният модул ще остане в Космоса най-малко една година.

Станцията Чандраян-2. В горната част е модулът за кацане, в чиято вътрешност е лунният роувър.

Индия избра южния полюс на Луната като цел за кацане, тъй като в предшестваща мисия, апаратът Чандраян-1, откри воден лед в кратери, разположени в този район. Сегашната мисия ще продължи изследванията, чрез лунния модул. Той ще работи на повърхността един лунен ден (около 14 земни дни).

Ако мисията на Чандраян-2 бъде успешна, Индия ще стане четвъртата страна в света (заедно със САЩ, Русия и Китай), която успешно е извършила меко кацане на апарат на Луната.


 Ваньо Янков