Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


РУСИЯ И САЩ НЕ СА ПРОВЕЖДАЛИ ОПИТИ ПО ЗАЧЕВАНЕ В КОСМОСА

28.08.2019
Екипажът на совалката Индевър през 1992 г. Двама от астронавтите, Марк Ли и Нанси Дейвис са съпрузи, което е първи случай в историята на космическите полети.

„Не са провеждани експерименти за зачеване на дете в Космоса. Русия дори няма такава възможност, а американските учени няма да рискуват здравето на детето“, каза Ирина Агньова, ръководител на лабораторията за клетъчна биофизика на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките.

Космическият полет през 1992 г. на семейната двойка астронавти Нанси Дейвис и Марк Ли породи слухове за експеримент за зачеване в Космоса. И в Русия има подобни слухове, когато руски космонавти от женски пол летят в съвместен екип с колеги от мъжки пол.

Според Агньова дори американските учени да са имали възможност да проведат експеримент с двойката Дейвис и Ли, те не могат да гарантират щастлив изход за детето.

"Какво биха направили, ако успеят? Могат ли да гарантират, че това дете ще израстне здраво? Мисля, че е малко вероятно", каза Агньова.

„Експериментите за изкуствено осеменяване на човешки яйцеклетки в Космоса също не са извършвани“, отбеляза тя.

„Да не забравяме, че фините механизми, свързани с развитие на живите организми станаха известни не толкова отдавна - преди около 50 години. А преди 15 години беше просто невъзможно да се провеждат такива експерименти”, допълни ученият.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net