Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЕЛЕКТРОННИТЕ ДЖАДЖИ СА ОГНИЩЕ НА УЖАСНИ ИНФЕКЦИИ. ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ СМЕ ЖИВИ?

20.08.2019

Бактерии на туберкулоза, златист стафилококус ауреус, ешерихия коли – и това не е всичко, което можете да срещнете, като просто натиснете бутона на асансьора или докоснете дръжката на вратата.

Бактериална колонизация

Учени са наблюдавали как бактериите постепенно се заселват в нова болница в Чикагския университет. Изследователите са започнали да събират информация за броя на бактериите и местата на тяхното разпространение два месеца преди откриването на болницата. Тогава в сградата е имало само два вида микроби - ацинетобактер и псевдомонади, живеещи в почвата и водата.

Десет месеца след откриването в болницата вече е имало няколкостотин различни вида бактерии, като преобладавали стафилококи, стрептококи и коринебактерии, причиняващи, наред с други болести и дифтерия. Те били навсякъде - по тавана, стените, мебелите, уредите, както и по дрехите и кожата на пациентите. Повечето бактерии оцелявали, въпреки ежедневната дезинфекция на болничните стаи.

Съотношението на различните видове микроби в болницата постоянно се променяло. Хората донасяли бактериите чрез кожата и дрехите си, а те от своя страна бързо се настанявали върху наличните в болницата повърхности. Най-гъсто населените места били дръжките на вратите, компютърните мишки и клавиатурите.Заплаха от дръжките

Според канадски учени няма нищо по-мръсно от парапетите, бутоните на асансьорите и дръжките на вратите. Дори тоалетните са няколко пъти по-чисти. Например, 61% от бактериите по бутоните на асансьорите са болестотворни, докато върху тоалетните чинии са само 43%.

Що се отнася до дръжките на вратите, върху тях могат да се заселят почти всички видове патогенни бактерии и вируси. Когато микробиолозите от Политехническия институт в Уорчестър изследвали 27 дръжки под микроскоп, те открили 1323 бактериални колонии. И в това число не влизат вирусите.

Подобни данни получили и британски епидемиолози. Те също така установили, че броят на бактериите силно зависи от формата на дръжката, както и от какво е направена.

Най-много болестотворни бактерии са открити върху големите неподвижни дръжки на вратите. А що се отнася до материала - най-малко микроби са открити на медните дръжки. Медта и нейните сплави могат да се използват като средство за борба с опасни патогени. Според скорошно проучване, медните дръжки могат да се справят дори с метицилин-резистентния стафилококус ауреус (MRSA), който причинява на хората сепсис и пневмония.

Най-много болестотворни бактерии могат да се открият върху големите неподвижни дръжки на вратите.

Патогени, които са винаги с теб

Най-замърсеното с микроби нещо ние носим винаги с нас. Това е мобилният телефон. Използваме го непрекъснато, вземаме го с чисти и мръсни ръце, поставяме го на най-различни повърхности - както до храна, така и до тоалетната. На първо място, микробите там са причинители на различни остри чревни инфекции. Например, ешерихия коли, както и опасните норовируси и ротавируси. А други са приносители на грип и остри респираторни инфекции.

Според изследванията на американски микробиолози на екраните на съвременните смартфони живеят около седем хиляди вида бактерии. Преобладаващи са стафилококи, стрептококи и пръчковидни коринебактерии. На смартфона можете да намерите около 80% от микробите, които присъстват и на ръцете на неговия собственик преди да ги измие.

И по компютрите живеят много бактерии. Според специалистите клавиатурите са стотици пъти по-мръсни от тоалетните седалки. На тях може да откриете и стафилококи ауреус, и устойчиви на антибиотици ентерококи. Интересно е, че върху използваните от жени електронни джаджи микробите са много повече.Защо не се разболяваме всекидневно?

Винаги е важно да следите хигиената: мийте ръцете си и не поставяйте телефоните до храната. Почиствайте често електронните устройства, които използвате ежедневно. Въпреки това, трябва да сме наясно, че независимо какво правим, никога няма да постигнем абсолютна стерилност. Но не е и нужно.

Значителна част от микроорганизмите, които ни заобикалят, или не са патогенни, или разболяват само при определени условия. Например, ако човек има отслабен имунитет или броят на погълнатите микроби е твърде голям. Това се отнася и за бактериите, които предизвикват сериозни инфекциозни заболявания.

Живеем нормален живот, пътуваме с градски транспорт и постоянно се срещаме с бактериите, причиняващи туберкулоза. Понякога те дори проникват в тялото ни. Но защо това не ни разболява?

Отговорът е прост: те са твърде малко и нашата имунна система се справя с тях. Това на практика се отнася за всички инфекции. За да се разболее човек е необходимо в тялото му, за кратко време, да проникнат достатъчно много вируси или бактерии.

 Цветелина Янкова