Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КОСМИЧЕСКИТЕ ЗАПЛАТИ

11.08.2019

Какви заплати получават американските астронавти и руските космонавти.

Заплатата на астронавтите на Американската космическа агенция може да достигне 155 хиляди долара годишно, според участникът в четири космически полета Скот Кели.

„Съгласно съществуващите наредби, астронавтите на НАСА могат да достигнат категорията на федерални служители GS-15, която е еквивалентна на военното звание полковник или капитан от ВВС. Годишната заплата на тези длъжности е приблизително 155 000 долара (около 13 000 долара на месец)", сподели Кели, който прекара една година на МКС.

Според действащите правила, при постъпване в отряда на астронавтите на НАСА, военните остават на военна служба и заплатите им се изчисляват в съответствие с разпоредбите на военното ведомство. Понеже част от доходите им не се облагат с данък, те взимат малко повече от техните цивилни колеги.

Освен заплатата, астронавтите имат право и на платен отпуск и болнични. По отношение на пенсиите военните астронавти са в по-добра позиция в сравнение с цивилните им колеги.

Според информацията, публикувана на сайта на НАСА, гражданските кандидати за астронавти, при постъпване могат да разчитат на категория служители GS-11, което съответства на приблизително 5 500 долара на месец. Категориите се изчисляват, като се отчита опитът, уменията и образователното ниво на кандидатите. От тези суми се приспада данък общ доход.

Астронавтите на НАСА, които остават в активна служба, получават начисления в съответствие със своя ранг и стаж. Според публични източници след осем години работа в НАСА, астронавтът ще получава около 8 000 долара на месец, а след десет години - около 10 000 долара.

За разлика от заплатите на руските им колеги, заплатите на американските астронавти не зависят от това дали са на Земята или извършват космически полет: докато са в космоса, те получават само символични „командировъчни“.Съгласно руският вестник "Известия", заплатата на руски кандидат космонавт е 60 900 рубли (около 933 долара), на космонавта – 63 800 рубли (978 долара), а на инструктор-космонавта – 88 450 рубли (1 300 долара).

Допълнително, те могат да получават и месечни надбавки, достигащи до една четвърт от заплатата, както и тринадесета заплата. Освен това, на космонавтите им се полага допълнително възнаграждение за прослужени години.

Заплатата на руските космонавти се увеличава в съответствие с техния брой полети в космоса. След три или повече полета, космонавтът и инструкторът могат да получават до 120% месечна надбавка. На екипажите се изплаща и еднократно парично възнаграждение за всеки полет.

От "Роскосмос" не посочват конкретни цифри за това възнаграждение, но твърдят, че руските космонавти получават заплати, сравними със заплатите на астронавтите на НАСА и други космически агенции.


 Ваньо Янков