Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


ТЕСТЕНОТО ЛАКОМСТВО, НАРЕЧЕНО ТЪРДЕЛНИК

09.08.2019

Широко известният в Европа десерт, който е традиционно словашко ястие, представлява кух кейк с цилиндрична форма, поръсен с канелена захар.

Приготвя се по атрактивен начин за зрителите начин, като тестото се пече увито около специален шиш.

Търделник (слов. trdelník; чеш. trdelnik) е сладко печиво с формата на голямо кухо каноли (цилиндрична тестена фунийка), но без крем пълнеж.

Произходът на името на сладкиша е словашки или чешки.

Прави се от тесто с мая, което се разточва на ивици върху цилиндричен шиш от буково дърво(в днешно време също и метален) с диаметър от 8 до 10 см, наречен търдло, и се пече в жарта на дървени въглища. При печене се върти и се търка с мляко, докато придобие златисто-червен цвят. След това внимателно се отстранява от шиша, за да не се повреди формата му.Скалицки търделник

Историята на сладкиша търделник от Скалице, малко градче на словако-моравската граница, произлиза от историческата област Трансилвания, разположена в централна Румъния. Производството на сладкиша датира от началото на 19 век. Продуктът е характерен е за словашката област Захорие. Народната традиция гласи, че рецептата за производство на скалицки търделник е била собственост на готвача на графа, поета и писателя Йозеф Гвадани, който е работил в град Скалица между 1783 - 1801 г. Първият запазен писмен документ за словашкия сладкиш е ръкописът на унгарския поет Гюлу Юхас - учител в гимназията в Скалица.

В началото на 19 и 20 век скалицкият търделник се появява за първи път на местни панаири. По-мащабното производство на сладкиша започва в средата на 20 век. Всяка година през месец май в Скалица се провежда фестивал на търделника, наречен Trdlofest.

Скалицкият търделник има следните характеристики:

Съставки: пшенично брашно, яйца, мая, мляко, захар, сол, индийско орехче, аромат, лимон, гръцки орехи, свинска мас, масло, ванилова захар, смляна захар.

Сладкишът има формата на кух цилиндър. Заквасеното тесто се увива върху т.нар. търдло и се пече върху него. Методът на печене е сравнително труден за използване. Желаният ефект се постига чрез непрекъснато въртене и от време на време омазняване в сияещата топлина на подготвеното огнище или радиатор, което придава на продукта специфична миризма и вкус. Съществуват редица домашни методи за печене на тази сладкарска продукция. Например, тестото се увива на мястото на кутия или дървено колче, след което се увива с алуминиево фолио и се премества в предварително загрята фурна.Особености:

• Цвят: жълт отвътре, отвън - златисто кафяво покритие.

• Консистенция: фина, не особено твърда, чуплива.

• Мирис и вкус: на нарязани ядки, кайсиеви ядки, ванилия, канела, лек опушен вкус

• Състав: рецептата за тесто се различава съвсем леко между производителите.

Днес град Скалица е истинска туристическа атракция, заради скалицкия търделник. Поради тази причина общината основава своя оригинална фабрика, разположена в красивите помещения на местния францискански манастир.

От 2007 г. Словакия има за скалицкия търделник регистрирана търговска марка на ЕС "защитено географско указание" PGI (protected geographical Името „Skalický trdelník“ може да се маркира само на сладкиши, произведени на територията на областите Скалица и Сеница, ограничени от реките Морава,Теплика и Миява, както и границата с Чехия.

Подобни продукти са известни по света, а на други места в някои случаи (Швеция, Словакия) са регистрирани марката PGI. В Унгария сладкишът търделник е известен като кюртошкалач и се счита за почти „национален символ“. Това печиво се приготвя и в сръбската област Войводина, чието население включва голям процент етнически унгарци. Други сладкиши, подобни на търделник, се приготвят в:

• Австрия: известен като Prügelkrapfen

• Германия: известен като Baumstriezel или Baumkuchen

• Люксембург: известен като Baamkuch - традиционно ястие на сватби и други празненства

• Унгария – известен като kürtőskalács

• Турция – известен като kürtőskalács

• Литва: известен като Sakotis или Raguolis (в Западна Литва - Bamkuchinas)

• Полша: известен като Sękacz

• Швеция: известен като Spettekaka – за това име Швеция има регистрирана търговска марка PGI

В Чешката република този сладкиш започва да се продава на сергии като „старочешка“ храна, което обаче се явява маркетингова измама.

Въпреки че този сладкиш обикновено се представя като „традиционeн чешки кейк“ или „стария бохемски сладкиш“, а споменаването на „český trdelník“ може да се намери в литературата на 20 век, търделникът се споменава като словашки или моравски, т.е. не е бохемско(чешко) ястие, а масовото разпространение на този десерт в Прага започва отскоро.

Собственикът на хлебопекарната в чешкото селце Видче, която през 2004 г. започва да произвежда търделник на сергии по целия район Злин под марката Валашки търделник (Valašský trdelník), който не е бил продавани в региона, заявява, че е наследил инструкциите за производство от поколение на поколение в семейството му. Той заявява, че сладкишът търделник идва от Румъния, а е дошъл в планините Бескиди, на територията на Чехия, заедно с имигранти някъде около 17 век. Приготвял се е само по празнични поводи. В Трансилвания този сладкиш се е приготвял от местната германска общност в продължение на стотици години, откъдето е поет от унгарците, за да стане почти равнозначен на национално ястие.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net