Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


ЦЪРКВАТА СЪС ЗЛОВЕЩА УКРАСА

06.08.2019
"Вси Светии" в Седлец.

Интериорът на църквата е изцяло декориран с човешки черепи и кости, за проектирането му са използвани около 40 000 човешки скелета. Огромният полилей съдържа целия набор от кости на човешкото тяло.

Костницата в Седлец (чеш. Kostnice in Sedlec) или Църквата на Вси Светии (чеш. Kostel Všech svatých) е готическа „църква“ (понякога определена като капела или параклис) в Седлец, район на чешкия град Кутна Хора, в криптата на която се намира “най-голямата” костница в Чехия.

През 1278 г. Хайнрих, игуменът на цистерцианския манастир в Седлец, е изпратен от чешкия цар Пржемисл Отакар II в Светата земя. Той се върнал с пръст от Голгота и я разпръснал около гробището на абатството. Новината за това се разпространила бързо и гробището се превърнало в популярно място за погребение сред жителите на Централна Европа. Много хиляди хора искали да бъдат погребани на това гробище. Средновековните войни и епидемии, по-специално пандемията на Черната смърт (чумна пандемия) в средата на 14-ти век и хуситските войни в началото на 15-ти век, попълнили гробището, което в резултат на това значително се разширило.Около 1400 г. в центъра на гробището е построена готическа катедрала с гробница. Гробницата трябвало да служи като склад на кости, извлечени от гробовете, тъй като на гробището нямало достатъчно място. Освободеното пространство могло да бъде използвано за нови погребения или за строителство. Според легендата, след 1511 г. полусляп селски монах извършил работата по извличането на скелети от гробовете и съхранението им на големи пирамиди в гробницата.През 1703-1710 г. катедралата е възстановена: добавен е нов вход, който подкрепя стената, наклонена навън, а горният ред е преустроен в стил барок. През 1870 г. Шварценбергови наели дърворезбарят Франтишек Ринт от Чешка Скалица, за да подреди купчината кости. Резултатите от работата му говорят сами за себе си. В четирите ъгъла на катедралата са разположени огромни купчини кости. От средата на кораба виси огромен костен светилник, съдържащ поне едно копие на всяка от човешките кости и украсено с гирлянди от черепи. Сред другите произведения на изкуството може да се отбележи олтарната дарохранителница, разположена от двете страни на олтара, както и големият фамилен герб на Шварценбергови и подписа на майстор Ринт, също от кости.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net