Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПЪРВАТА ЕЛЕКТРИФИЦИРАНА ПЕЩЕРА В ЕВРОПА

05.08.2019
Входът на Добшинската ледена пещера.

Електрическото осветление на пещерата е монтирано през 1887 г.

Добшинската ледена пещера (слов. Dobšinská ľadová jaskyňa) е най-голямата ледена пещера в Словакия и една от най-големите на континента Европа.

Намира се в Стратенските възвишения, на северния склон на варовиковия хълм Дуча, в близост до източния миньорски град Добшина, в Националния парк Словашки рай.

Пещерата е открита от кралският минен инженер Юджин Руфини с помощта неговите приятели А. Мега, Г. Ланг и Н. Фехер, които проникват в нея на 15 юни 1870 г., въпреки че овчари и ловци са влизали от незапомнени времена в тази пещера, известна като Студената дупка. Година по-късно Добшинската пещера е открита за посещения.

Голямата зала на пещерата. (CC BY-SA 3.0)

Общата дължина на пещерата е 1483 метра (по други данни - 1232 метра), но пространството, открито за посещения е само 475 метра. Общата площ на пещерата е 8874 кв.м., от които 7171 кв.м. са покрити с лед. Общият обем на леда се оценява на 110000 - 125000 кубични метра, дебелината на леда достига 26,5 м.

Входът на пещерата, създадена преди повече от 250000 години в резултат на механичната и химична активност на река Хронец, се намира на височина 969,5 м над морското равнище и на 130 метра надморска височина над реката.

Входът на пещерата "гледа" на север, което води до бързото охлаждане на пещерата през зимата, когато студеният въздух падне надолу. От друга страна, поради местоположението на входа, пещерата е по-малко податлива на високи температури през лятото. Така средната годишна температура е около 0°C. Течащата вода замръзва и образува сталактити, сталакмити, ледопади и леден под.

Добшинската пещера е национален паметник на природата. Това е една от най-красивите и най-богати ледени пещери в света. Сред най-известните й посетители са полярният изследовател и лауреат на Нобелова награда Фритьоф Нансен и ръководителят на строителството на Суецкия канал Фердинанд Лесепс.

През 1890 г. в чест на ерцхерцог Карл Лудвиг Австрийски в Голямата зала на пещерата се провежда концерт. Известно е и, че през 1893 г. за пръв път в пещерата се провежда лятно пързаляне.

През 50-те години на 20 век в пещерата се провеждат тренировките на чехословашкия фигурист Карол Дивин и на националния отбор на Чехословакия по хокей на лед.

В онези части на пещерата, които не са вледенени са наблюдавани следните видове прилепи: голям нощник (Myotis myotis), мустакат прилеп (Myotis mystacinus), остроух прилеп (Myotis blythi), кафяв дългоух прилеп (Plecotus auritus) и северен полунощен прилеп (Eptesicus nilsson).


 Ивайло Лазаров
ivobg.net