Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


КАК КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ УБИВАТ ЕЛЕНИТЕ В НОРВЕГИЯ

31.07.2019
Стадо от свалбардски северни елени търсят храна. (CC BY-SA 4.0)

Наскоро изследователите откриха над 200 мъртви елени на остров Свалбард в Норвегия. Животните са гладували до смърт поради изменението на климата, което нарушава достъпа им до обичайната за тях храна.

Всяка година еколози с Норвежкия полярен институт (NPI) изследват популациите от елени в Свалбард, архипелаг от ледници и замръзнала тундра, който се намира между Норвегия и Северния полюс.

Констатациите от 10-седмичното разследване на учените са мрачни: числеността на популацията на елените е намаляла, а отделните животни са по-слаби, отколкото трябва да бъдат. А стотици трупове на елени показват признаци на глад, съобщи на 27 юли националният информационен бюлетин на Норвегия.

"Страшно е да намерите толкова мъртви животни", сподели Осилд Педерсън (Åshild Pedersen), еколог от NPI.

Свалбардските северни елени (Rangifer tarandus platyrhynchus) са с къси крака и малки заоблени глави. Мъжките са малко по-големи от женските, с размери около 1,6 метра и тегло до 90 килограма, според NPI.

Климатичните промени водят до по-високи температури на Свалбард, което означава повече валежи. Смята се, че обилните валежи през декември са виновни за необичайно високия брой смъртни случаи на елени, пишат изследователите на 28 май на уебсайта на NPI.

След като декемврийският дъжд падне на земята, водата замръзва, създавайки "ледени шапки", дебел слой лед, който пречи на елените да достигнат до растителността, с която се хранят през зимата. Това принуждава животните да копаят ями по брега, за да намерят морски водорасли, които са по-малко хранителни от обичайната храна на северните елени.

Учените също наблюдават как елените се катерят по скалите за да търсят храна, което животните рядко правят през зимата. Скалистите, планински райони на Свалбард нямат много растителен живот и тази "стратегия на планински кози" е рискована за елените, защото скалите са много стръмни. Но при недостиг на храна около 50% от елените се изкачват до надморска височина от близо 300 м в отчаяно търсене на храна, съобщават изследователите.

Заради заледените от декемврийските дъждове пасища, елените трябва да пътуват по-далеч, за да намерят храна. И когато тя е оскъдна, най-малките и най-възрастните животни обикновено загиват първи, каза Педерсен пред NRK.

"Част от смъртността на елените е очаквана, тъй като миналата година имаше толкова много новородени", каза Педерсен. "Но прекалено големият брой смъртни случай, който регистрирахме сега, определено се дължи на климатичните промени."


 Ваньо Янков и Цветелина Янкова