Deutsch           English           Русский           Български    
ZNAMBG.com


ДРЕВНИТЕ ХИЕНИ СА БИЛИ ЖИТЕЛИ НА АРКТИКА

04.07.2019

Палеонтолозите са идентифицирали зъби, открити в канадската Арктика, които са принадлежали на изчезнала хиена, ловувала сред студените равнини.

Днес хиените обитават полу-пустините на Азия и Африка, но древните им предци също са се чувствали чудесно в снежните пространства на Арктика. Учените са открили, че чифт зъби, открити на територията на Северна Канада през 70-те години на миналия век, принадлежат на изчезнала хиена, която някога е достигала до Америка, пресичайки заледения Берингов проток. Изследването на Джак Цен (Jack Tseng) и неговите колеги е публикувано в списание Open Quaternary.

Авторите приписват тези останки на изчезналата хиена Chasmaporthetes, която сравнена със своите роднини се откроява с необичайно дълги крака. Очевидно това е спомогнало тези хищници да са достатъчно бързи и издръжливи ловци, каквито са днешните вълци. Същата характеристика им позволява да правят не толкова кратки преходи, премествайки се от Азия в Америка и достигайки до територията на Мексико.

Зъбите на хиените са открити в недостъпния северозападен район на Канада - в Юкон, в басейна на старата река, който отмива от древните утайки много останки от плейстоценската фауна. Там са открити повече от 50 хиляди бозайници: не е изненадващо, че един рядък екземпляр от изчезналата хиена дълго време остава неизследван в хранилището на Природонаучния музей в Отава.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net