Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СИМПАТИЧНИ ЖИВОТНИ: ГИГАНТСКА ПАНДА

30.06.2019

Кои са били предците на пандите, кога са преминали на бамбукова диета и защо тези животни не са като останалата част от семейството на мечките.

1. Откъде идва гигантската панда?

Предците на пандите са живели в Испания преди около 11.6 милиона години. Техните зъби могат да се справят с твърдата растителна храна, което означава, че диетата поне частично прилича на диетата на съвремените гигантски панди. Изложената хипотеза, макар и непряко, се потвърждава от зъбите на възраст между девет и десет милиона години, открити от френски и испански учени в околностите на град Рудабния в източната част на Унгария. Те приличат на тези на сегашните гигантски панди. Следователно, видовете поне принадлежат към един и същи род. Анализ на микропукнатини и драскотини на зъбния емайл показва, че древните панди, както и днешните, се хранят с твърд бамбук. Това откритие от палеонтолозите е силен аргумент, че първите бамбукови мечки се появяват в Западна Европа, а не в Китай.

Древните панди от Унгария също са можели да ядат месото на по-малките животни, ако растителната храна не е била достатъчна. Но това не им помогнало - преди около пет милиона години климатът на планетата започнал да се променя и бамбуковите гори в Европа изчезнали. В резултат на това обхватът на тези животни се стеснява до границите на Централен Китай.2. Знаете ли че, пандите не могат да смилат бамбука?

Гигантската панда е единствената мечка – вегетарианец в света. За да не умре от глад, тя трябва да яде около 12 и половина килограма бамбук на ден, защото само 17% от консумираните храни се абсорбират. Нищо чудно, че храненето им отнема 14 часа на ден.

Причината за тази неефективност е проста - храносмилателната система на пандите не може да обработва листата и пръчките на бамбука. Според китайски учени тези животни са преминали на растителна храна само преди двадесет хиляди години - съвсем наскоро по еволюционните стандарти. През това време, техният храносмилателен тракт не е имал време да се промени. Той работи по същия начин, както при всеядните животни. Пандите нямат многокамерен стомах или продълговати тънки черва, където да обработват растителната си храна. Тези мили животни нямат специални гени, отговорни за производството на ензими, необходими за усвояването на растителни влакна.

Бактериите, които живеят в червата, помагат на мечките да извлекат поне някои хранителни вещества от леторастите и листата на бамбука.3. Специалната диета на пандите

Тялото на пандите е в постоянен хибернация.

Пандата извлича много по-малко енергия от храната, отколкото, например, кравите или овцете, и не умира от растителната си диета само заради специалния си метаболизъм. Както се оказва, тялото на пандите има нужда само от 1100 калории на ден. Това е около 37% от енергията, която консумират бозайниците със същия размер и тегло. Такава ефективност не е типична за всички други видове животни, с изключение на ленивците, заради техния специфичен начин на живот.

За разлика от ленивците, пандите са доста активни, макар че се движат по-бавно от другите мечки. Освен това, телесната им температура е по-ниска от тази на други бозайници, но тя не достига толкова, колкото характената за зимуващи или анабиозни животни. Основната тайна на енергоспестяването е ниската скорост на метаболизма.4. Шестият пръст на пандите

Пандите станали строги вегетарианци преди около 20 хиляди години. Ако храносмилателната система през това време не е имала време да се адаптира към обработката на твърди растителни влакна, то лапите са се променили значително. За да могат да хващат тънките бамбукови стъбла с широките си мечи крайници, при пандите се появил допълнителен „палец”. Тя еволюира от карпалната сесамоидна кост.

Този пръст е върху всички лапи на пандата, но отпред е много по-голям. Въпреки това, животното все още не може да го премести напълно. Гигантската панда само може да държи бамбука по време на хранене с този допълнителен палец.
 Цветелина Янкова