Deutsch           English           Русский           Български    
ZNAMBG.com


ЗАМЪКЪТ КЕЖМАРОК И ЧЕРНАТА ДАМА

26.06.2019
Замъкът Кежмарок.

Замъкът Кежмарок се намира в град Кежмарок, Източна Словакия. Основан е от унгарският магнат Щефан Заполски по заповед на крал Матиас Корвин.

През 1465 г. унгарският държавник Имре Заполски започва да строи нов късноготически замък на мястото на стария. През 1575 г. замъкът е възстановен в ренесансов стил. През 17-ти век италианските архитекти отново възстановяват замъка. Дългосрочни собственици на замъка са семейство Тьокьоли. В двора на замъка има основи на късноримска църква от 15 век. Готическите елементи на някои от замъка са в ренесансов, бароков и класически стил. Ценен паметник е параклисът в ранно бароков стил. Замъкът е опожарен през 1787 г. , възстановяването му започва в началото на 20 век.

Над входния портал на кулата има табела, на която е изобразен гербът на Щефан И. Тьокьоли и съпругата му Катарина Турзова. Над герба е надписът: "TVRRIS FORTISSIMA // NOMEN DOMINI", под герба: "STEPHANUS TÖKÖLI DE KESMARK // ANNO SALUTIS 1628 TVRRIM HANC RENOVARI CURAVIT".

Замъкът Кежмарок. (CC BY-SA 4.0)

Черната дама

Имре Тьокьоли - един от последните владетели на замъка е оглавявал бунт срещу императора. Въпреки че се справял добре, той накрая губи битката и се налага да избяга при своя защитник - турския султан. Но преди това решава да се върне в замъка и да вземе скритите ценности.

Слугите на замъка отдавна били избягали - те чули за провала на господаря си и с право вярвали, че замъкът и градът ще бъдат заети от победоносните имперски войници. В замъка била останала само една възрастна жена. Носела дълга черна рокля според тогавашния обичай. Тя се уверила, че всички сгради на замъка са затворени, така че никой друг няма достъп до тях. Но не го направила заради лоялността към господаря си, а защото се надявала, че ще намери съкровището, което подозирала, че е скрито там. Имало две кули, разположени една до друга: наблюдателната кула и кулата-съкровищница. И къде би могло да бъде скрито другаде съкровището, ако не там, в съкровищницата?

След дълго търсене и подслушване на стените, тя намерила кухина зад една от големите картини, които украсявали кулата-съкровищница. И там намерила това, което търси. Нейният живот вече бил променен! Трябвало само да напусне Кежмарок, да отиде някъде далеч и да се радва на своето богатство... Но жената внезапно се спряла: златото и среброто могат да се вземат само на части. Къде да ги скрие? Съкровището не може да остане на мястото си.

Жената имала ключ от параклиса на замъка. Младата майка на Имре Тьокьоли почивала в криптата под земята. И от тази крипта имало коридор за бягство, който водел към тъмната гора Кежмармар. Да, там би могла да скрие съкровището!

Тя тъкмо преместила съкровището и младият собственик на замъка пристигнал. Той се втурнал към съкровищницата кула. Но с учудване там намерил само една празна дупка. Претърсил всички кули, всички жилищни сгради и дори гробницата на майка си. Но изходът на коридора бил преграден от плътно затворена решетъчна врата ...

Имре разбрал кой е взел съкровището. Нямал време да го търси, войниците на императора била по петите му. Затова той само успял да прокълне хитрата жена, за да не намери тя покой и след смъртта си.

Дори и днес, в тихите вечери могат да се чуят стъпки по дървените крепостни стени ...


 Ивайло Лазаров
ivobg.net