Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com


НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЪРВЕНА СКУЛПТУРА В СЛОВАКИЯ

18.06.2019
Часовникът в село Стара Бистрица. (CC BY-SA 3.0)

На площада на словашкото село Стара Бистрица (Stará Bystrica), намиращо се в окръг Чадца, Жилински край, е монтиран един от най-съвременните астрономически часовници, завършен през 2009 г.

Автор на композицията е изтъкнатият словашки скулптор Вилям Ловишка.

Астрономическият часовник, наричан Словашкият орлой (Slovenský orloj), е разположен отстрани на културния дом на селото. Цялата работа е под формата на стилизиран образ на Дева Мария Седмиболестна, покровителка на Словакия; това е най-голямата дървена скулптура в Словакия. Външната декорация се състои от статуи на исторически личности от Словакия: княз Прибина, крал Сватоплук, Антон Бернолак, Людовит Щур, Милан Растислав Штефаник, Андрей Хлинка.

На всеки час се появяват фигури на светии, свързани със Словакия: Кирил, Методий, Сворад, Бенедикт, Горазд, Бистрик и Войтех. Камбаните на часовника се наричат Св. Юрай и Риечничката Мадона; първата бие, отчитайки времето, втората съпровожда светците. Коминообразната камбана(цимбал) носи името на Св. Юрай и на нея е написано: Slovenský orloj Stará Bystrica RP 2009. На втората камбана(Riečnickа Madona) има текст, споменаващ имената на наводнените села Риечничка и Харвелка.

(CC BY-SA 3.0)

Астрономическата част на часовника се състои от астролаб, показващ знаците на зодиака, положението на Слънцето и Луната и фазите на луната. Часовникът се контролира компютърно със сигнала DCF77.

Сърцето на астрономическия часовник е т.нар. астролаб, циферблат с астрономически данни. Без астролаб не може да има астрономически часовник. Като се има предвид, че това е сложен астрономически и часовникарски механизъм, село Стара Бистрица се обръща към пражката компания SPEL, която проектира и построява астролаб за словашкия орлой. Астрономическите данни са специално предназначени за географското местоположение на Стара Бистрица, т.е. не са копие на друг астрономически часовник.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net