Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КЕХЛИБАРЕНИЯТ ЕЛИКСИР НА ЧЕХИЯ

17.06.2019
(CC BY-SA 4.0)

Чешката бира е една от най-известните бири в света. За пръв път в Чехия е приготвяно пиво в манастира Брженов през 993 г. Това е най-ранният документиран случай на приготвяне на пиво в страната.

Според чешките наредби бирата представлява пенлива напитка, получена чрез ферментация на пивна мая, приготвена от малц, вода, необработен хмел, обработен хмел или хмелни продукти, която освен ферментационния процес на алкохол ( етанол ) и въглероден диоксид съдържа и определено количество неферментирал екстракт.

Прозрачно-кехлибареният цвят, лекият, приятен вкус и високата пенливост донасят световна слава на чешкото пиво.

Чешката република е страната с най-висока консумация на бира на глава от населението в света.

Смята се, че на територията на днешна Чехия първи келтите са приготвяли бира. Първата известна пивоварна в района датира от 1118 г. В град Бърно има пивоварни от XII век, а градовете Пилзен и Ческе Будейовице - от XIII век.

Историята на модерната бира в чешките региони ( Бохемия, Моравия и Силезия ) датира от създаването на Pilsner Urquell през 1842 г., което революционизира пивоварната индустрия. По-рано Бохемия е била известна с пшеничните си бири, известни на чешкия език като "světlé pivo" (лека бира), еквивалентна на немската " weissbier " или на белгийската " witbier ".

Повечето големи и средни градове са имали поне една пивоварна. Но най-големите пивоварни са били в Ческе Будейовице (Budweis на немски), Плзень (Pilsen на немски) и Прага. В градовете Раковник, Жатец и Тршебон също е имало важни пивоварни. В същото време, както и в Белгия, манастирите са били активни центрове за производство на бира, но това вече не е така.

Бирени казани в пивоварна в Ческе Будейовице.

И двете марки най-известната чешка бира (и най-изнасяните) са Pilsner Urquell, първата е първообразът на бира Pilsner, втората е Budweiser Budvar (известен в някои страни с марката Budějovický Budvar, или Czechvar). Други водещи марки са Bernard, Gambrinus, Krusovice, Radegast, Starobrno, Staropramen, Velkopopovicky Kozel и Svijany.

Регионът на Южна Моравия е известен със своите вина. Но и там има отдавна установени пивоварни предприятия като Starobrno в Бърно и Černá hora.

Град Ческе Будейовице притежава две пивоварни: Budějovický měšťanský pivovar as (марка Samson) и Budějovický Budvar n.p. (марка Budweiser Budvar). Той е населен предимно с германци (до войната), там има пивоварни от XIII век. Модерните пивоварни са по-нови. Пивоварната Budějovický měšťanský pivovar е основана през 1795 г. като общинска пивоварна, обединяваща градските бюргери. Като такава, тя може да твърди, че е първата бира, която може да използва етикета "budweiser". Пивоварната на Budějovický Budvar n.p. е създадена в отговор на процъфтяващата чешко-говоряща буржоазия в града през 1895 г.

През 1876 г. американският пивовар Anheuser-Busch започва да приготвя бира, която нарича " Budweiser " във връзка с тази дълга чешка традиция. Тази употреба е в основата на един от най-старите правни конфликти относно търговска марка в този случай "Budweiser". В Европейския съюз (ЕС) Budějovický Budvar получава през юли 2010 г. признаване на бащинството на марката с решение на Съда на Европейския съюз, както и етикет със защитено географско указание (PGI). В резултат на този конфликт бирата Budweiser Budvar се разпространява в Северна Америка под марката Czechvar.Pilsner Urquell е първата бира Пилзнер, която някога се е приготвяла. През 1842 г. жителите на Пилзен от Пилзен нареждат на баварския майстор-пивовар Йозеф Грол да произведе качествена бира. Грол разработва златистото пиво пилснер, първата бира, която някога се е варила. Успехът е незабавен, а бирата започва да се изнася за цялата Австро-Унгарска империя. Специални влакове напускат Пилзен всеки ден, за да доставят пивото в пилзенските таверни от Прага и Виена. Pilsner Urquell пристига в Париж и Съединените щати през 1874 г. Днес компанията-учредител Pilsner Urquell, Plzeňský Prazdroj, произвежда също бирите Gambrinus и Primus в Пилзен.

Историята на бирата в Прага е неразривно свързана с историята на различните манастири в града. Така манастирът Брженов регистрира първите си права през 993 г. През 1088 г. бкралят на Бохемия Вратислав II гарантира плащането на десятък върху хмела в полза на главата на катедралата Вишеград. Днес на пивна сцена в Прага доминира бирата Staropramen, въпреки че градът има и много малки пивоварни, като най-старата от тях, U Fleků, е основана през 1499 година. От началото на 1990 г.в Прага са открити много микропивоварни.

По-голямата част от бирите, произведени в Чешката република, са тип pilsner. Те се различават по цвят от светло (Světlé) до ambrée ( Polotmavé ), тъмно ( Tmavé ) и черно (Černé) и по степен на алкохол, който варира между 3° и 9°. Високо ферментационни пшенични бири ( Pšeničné pivo ) също се произвеждат на местно ниво.

Според чешкото право бирите се разделят на следните категории, независимо от техния стил и цвят:

1. lehke, светла бира с 8° Balling

2. výčepní, бира за маса с надпис между 8° и 10° Balling

3. ležák, класическа светла бира, която е между 11° и 12.99° Balling

4. premium, за бири, които надвишават прага от 13° BallingПървоначално названието pilsner е означавало само, че бирата се вари в Пилзен (особено марката Pilsner Urquell, която е регистрирана като търговска марка от първата пивоварна). Понастоящем терминът днес се отнася до светлата, леката и хмеловата бира.

Сред по-известните фестивали на бирата в Чехия са фестивалътна чешката бира в Прага, който е най-големият фестивал на бирата в Чехия и се провежда за 17 дни всяка година през май, също и Pilsner Fest - празник на бирата, двудневно организиран всеки октомври от пивоварната Pilsner Urquell в град Пилзен.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net