Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КНЕДЛИТЕ – КУЛИНАРНАТА ГОРДОСТ НА ЧЕХИ И СЛОВАЦИ

13.01.2019

Кнедлите са национално ястие на чехите и словаците. Представляват блюдо от сварено тесто или картофи. Приготвят се във форма на сфера или конус и се варят в солена вода или на пара.

Понякога се предлагат и като отделна гозба, могат да бъдат поднасяни като гарнитура, или като десерт, но най-често се предлагат като основно ястие, гарнирани с месо, ориз, плодове, зеле, заливани със сосове и овкусявани с подправки. Могат да добавени на малки кубчета, наричани кнедлики, в супа, след което се сваряват.Чешките и словашките кнедли са получили своето име през XIX век от австрийското ястие кнедъл (това название произлиза от средновековната дума knöd, означаваща възел). Въпреки това, чешките "прото-кнедли" са съществували през още през Средновековието, но тогава са били наричани "бухти" или "бухтички".В древността с думата кнедли са се назовавали топки или парчета нарязано месо, пържени със свинска мас. В ранното Средновековие кнедлите са представлявали обикновени топчета от почти всякакво тесто, което се вари във вода, или овали, оформени от остарял хляб, запържен в масло. Съвременните кнедли се появяват едва през XVII век. Тогава „бухтите“ започнали да се наричат бухтички, които са били сварявани във вода, докато острата дървена пръчица, поставяна в тях, не остане суха. Едва тогава кнедлите, напоени с разтопено масло, са се сервирали на масата. В началото на XIX век кнедлите са вече основно ястие в различни разновидности: сладки и солени, с пълнеж или без пълнеж, картофени, оризови, брашнени, както и много други.Освен, че са известни като чешки и словашки кулинарни специалитети, кнедлите са част и от австрийската, тиролската и баварската кухня. Кнедли се консумират и в Китай, където са познати, далеч преди да получат разпространение в Централна Европа.

Кнедлите са едно от любимите ястия на Моцарт, който е предпочитал да ги консумира с черен дроб и гарнирани с кисело зеле.Смесени с бекон, или пълнени със сини сливи, заляти със сметана, или поръсени с канела, кнедлите са изключително апетитни и представляват убедително доказателство за изискания гастрономически вкус на чехите и словаците – едни от малкото народи в света, които макар и етнически разнородни, образуват единна културна сплав и остават взаимно свързани в своята духовна съдба.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net