Deutsch           English           Русский           Български    
ZNAMBG.com


ЛЮБИТЕЛ НА ПРИРОДАТА ПРЕОТКРИ НАЙ-РЯДКОТО ЮЖНОАМЕРИКАНСКО МЕСОЯДНО ЖИВОТНО

05.06.2019
Photo: Juan M. de Roux

Колумбийската невестулка е най-малката невестулка в Южна Америка и е позната на науката само от шест екземпляра. Тя никога не е била снимана жива - до 2011 г., когато попаднала в дома на родителите на Хуан Ру.

Животното се оказало затворено в банята, когато бил извършван ремонт на покрива на къщата. Хуан Ру успял да снима невестулката върху тоалетната в банята. След което оставил вратата отворена, за да може невестулката да избяга.

Хуан Ру е натуралист-аматьор и прави много снимки, предимно на охлюви. Негов приятели го убедил да започне да използва приложението към сайта iNaturalist, което помага да се идентифицират различни животни и растения от снимки. Същевременно, поместените там изображения, помагат на учените за научните им изследвания.

Photo: Juan M. de Roux

Ру качил направените снимки на животното в сайта iNaturalist, като първоначално смятал, че е фотографирал обикновена дългоопашата невестулка. Но после попаднал на статия за рядката колумбийска невестулка и се зачудил, дали неговата „тоалетна“ невестулка не е от същият вид. За щастие снимките съдържали достатъчно диагностични характеристики, като например цвят на гърдите и гърба на невестулката, за да може специалистите да потвърдят, че това наистина е колумбийска невестулка.

"Мислех, че този вид е изчезнал, защото никога не сме виждали жива колумбийска невестулка", споделя Рамирес-Чавес, изследовател от Университета в Манисалес, Колумбия.

"Къщата на Ру се намира от другата страна на пътя от към гората, която се простира в Националния природен парк на Колумбия Фаралонес де Кали. Може би там живее по-голямо популация от невестулки. Това разширява територията, където бихме могли да наблюдаваме тези редки животни“, добавя учения.

„Аз съм запален потребител на iNaturalist и мога да гарантирам за приложението - то е полезно за получаване на помощ при идентифициране на различни видове растения, насекоми, птици и други животни, а експертите могат да използват вашите материали в научните изследвания. iNaturalist е съвместна инициатива на Калифорнийската академия на науките и Националното географско общество.“

Рамирес-Чавес каза, че с направените от Ру снимки, се надява да намери финансиране за проучване на популацията на колумбийската невестулка. Това откритие потвърждава колко важна би могла да бъде работата на изследователите-аматьори.

Ако сте наблюдателни и късметлии, може би и вие някой ден ще откриете рядък вид върху тоалетната чиния.


 Ваньо Янков