Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЧУДНИЯТ ЛИКЬОР БЕХЕРОВКА

03.06.2019
Експозиция на бутилки Бехеровка в музея на замъка Соколов. (CC BY-SA 4.0)

Бехеровката (чеш. Becherovka) е чешки билков ликьор, произвеждан в град Карлови Вари от компанията Ян Бехер- Карловарска Бехеровка.

Прави се от над двадесет вида билки и подправки и не съдържа химически добавки.

Понякога този ликьор бива наричан "тринадесетият извор на Карлови Вари", а също и "бежовка".

Първоначално се е произвеждал като стомашно лекарство. Алкохолният градус на Бехеровката е 38 %.

През 1805 г. д-р Кристиан Фробриг от Англия пристига в Карлови Вари, за да дари рецептата за приготвяне на ликьора на аптекаря с немски произход Йозеф Бехер. От 1807 г. Бехер започва да продава ликьора под името English Bitter. През 1841 г. неговият син Йохан Бехер поставя началото на промишленото производство на алкохолната напитка. През 1890 г. Густав Бехер регистрира търговската марка „Йохан Бехер“ в чест на своя баща.

През 1945 г. В Чехословакия започва кампания по национализация и депортация на немското население. Семейство Бехер са прогонени от страната. Фирмата им е одържавена, а името й е променено – от “Йохан Бехер“ на „Бехеровка“.

Годишно се произвеждат приблизително 8 милиона литра от чешкия ликьор. В момента Бехеровка е най-продаваният ликьор в света в сегмента на горчивите билкови ликьори.

Ликьорът Бехеровка се приготвя по тайна рецепта от самото начало на производството му. Повечето от билките се набавят на територията на Чехия, но суровини от далечни екзотични области като Занзибар, Шри Ланка и Южна Америка също могат да бъдат открити в алкохолния микс. Има информация, че около три четвърти от билките и подправките, необходими за постигането на необходимата консистенция на напитката, се внасят от чужбина. Смята се, че някои видове от тях растат в околностите на Карлови Вари. От ограниченото издание на 2017 г. е известно, че съдържа Achillea millefolium, Eugenia aromatica, Cinnamomum Aromaticum и Hyssopus Officinalis

Производството се провежда в стая, наречена "Дрогикамр" (която все още се използва от ерата на Бехер) и продължава от седмицидо месеци. Готовата смес се излива в торби от естествен материал и се потапя в алкохол за една седмица, за да се накисне напълно. Полученият екстракт се смесва с вода и естествена захар и след това се въвежда в резервоарите за смилане. Бехеровката отлежава за около два месеца и след това се бутилира в характерни зелени бутилки.

Компанията, която произвежда ликьора, следва различни мерки за сигурност. Формулата за производство е позната само на двама души от компанията - производствения мениджър и управителя на производството. С тази тайна те са договорно обвързани и не могат да пътуват заедно. Твърди се, че не всички съставки са поръчани едновременно и се вземат и някои билки и подправки, които изобщо не принадлежат към алкохола.

В момента Бехеровка се изнася в почти 40 страни. Най-силните експортни пазари са Германия, Словакия, Украйна и Русия. Освен това се изнася и в по-далечни страни -Япония, Бразилия и Австралия.

Сервира се като аперитив, дижестив, коктейл или гореща напитка. Неговият вкус и мирис са най-ясно доловими, когато е престоявал замразен при температура от -4 до -6 ° С, така че е препоръчително да се съхранява в хладилник или фризер.

Интересен факт е, че служителите на съветското консулство в Карлови Вари са консумирали ликьора в особен миксиран вид - смес от Бехеровка и традиционната руска водка Столичная.

От Бехеровка могат да се приготвят някои известни коктейла, сред които " Beton", " Red Moon", " Beton Bitter", "Beton" с краставица или ретро стилен Koospol. Друг известен коктейл е B-Celebration, който е подготвен по случай празнуването на 200-годишнината от производството на напитката. Becherovka се използва и при приготвянето на топли напитки. Най-разпространената от тях е Horká Becherovka.

Познати са следните сортове Бехеровка:

• Becherovka Original — класически чешки ликьор, произвеждан по рецепта от 1807 г. Алкоголь — 38 %.

• Becherovka Cordial — ликьор с екстракт от липов цвят. Алкоголен градус — 35 %.

• Becherovka Lemond — ликьор с аромати вкус на цитрусови плодове. Алкохолен градус — 20 %.

• Becherovka KV 14 — червен аперитив. Алкохолен градус - 40 %.

• Becherovka Ice and Fire - ликьор, основан на съчетанието между пипер и мента. Произвежда се от 2014 года. Алкохолен градус - 38%.

Ликьорът Бехеровка печели десетки чешки и международни награди, като например:

• 1871 : Сребърен медал, изложба на занаятите, индустрията, селското и горското стопанство в Хеб (първа награда)

• 1904 : Назначаване на Becherovka като съдебен доставчик на императорския двор. По това време до 50 литра Becherovka редовно отиват в императорския двор

• 2002 : Семейно сребро

• 2013 : Сребърен медал, Световен конкурс за спиртни напитки в Сан Франциско

• 2013 : Златен медал, Internationaler Spirituosen Wettbewerb ( Германия )Чешкият президент Милош Земан е бил известен фен на ликьора Бехеровка. По време на посещението си в ликьор „Карлови Вари” (март 2017 г.) той признава, че: „… като министър-председател бях неплатен служител на Бехеровка, защото винаги съм казвал бехеровка, когато ме питаха какво обичам да пия. „След като му е поставена диагноза диабет, той преминава на сливовица, но твърди, че продължава да е верен на ликьора Бехеровка.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net