Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В АВСТРАЛИЯ ОТКРИХА ГЪБИ СЪС ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ

29.05.2019

Микроскопичните гъби се оказват способни да абсорбират разтвореното в почвата злато и да го нанасят под формата на чист метал по повърхността на мицела.

Откритите в Западна Австралия гъби могат да превърнат златните съединения в чист метал, който покрива повърхността им с искрящи наночастици. Майк Верол и неговите колеги от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни изследвания (CSIRO) разказват за това в статия, публикувана в списание Nature Communications.

Чрез отделянето на високореактивни молекули водороден пероксид, гъбите предизвикват окисление на златните съединения, разтворени в почвата и от получените йони образуват комплекси от чист метал. Блестящите златни частици се появяват навсякъде по повърхността на мицела.

Учените все още не могат да кажат защо е нужно на гъбите да предизвикат подобна трансформация. Въпреки това, тя определено им носи ползи: наблюденията показват, че гъбите, които образуват „златното покритие“, растат по-бързо и са по-големи. Може би златните наночастици улесняват усвояването на някои хранителни вещества или извършват реакции, важни за съществуването на гъбите.

Находката представлява особен интерес за геолозите: може би такива малко изучени биологични процеси влияят върху образуването на златните находища и тяхното разпределение.

Възможно е в бъдеще да се разработят и подобни биологични технологии за обработката на златни съединения.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |